De lockdown tijdens de pandemie zorgde ook in de horeca voor veel economische schade en persoonlijk leed. Want zonder gasten geen werk of inkomsten, laat staan mooi gedekte tafels. Alleen afhalen en bezorgen was nog mogelijk. Toch leidde dat koken en serveren met beperkingen soms tot laaiend enthousiaste reacties van culinaire journalisten. Bijvoorbeeld over het frietje zoervleisj van restaurant Gebr. Hartering in Amsterdam. ‘Dit wordt een hit,’ schreef Parool-journaliste Mara Grimm nadat ze had mogen voorproeven. Petra Possel noemde het in NRC ‘zoetzuur vlees dat bijna uit elkaar valt, precies zoals wij het in het zuiden ook aten. Het zure komt van de azijn, het zoete van de appelstroop.’ Elke Bosman, beter bekend als @snackspert, was lyrisch. ‘Al na de eerste hap wist ik dat we te maken hebben met iets ongelofelijk lekkers.’ Hij gaf de ‘afhaaljuweel’ vijf sterren.
Ook ondergetekende, een leek op culinair terrein, vond de puntzak vol Limburgs lekkers het omfietsen meer dan waard. Het is geen toeval dat juist dit Limburgse streekgerecht, dat het op Instagram ook goed doet, de smaakpapillen in de hoofdstad zo goed wist te raken. De gebroeders Hartering komen zelf uit Limburg. En daar kent iedereen dit stoofgerecht allang, dûh. In Duitsland werd het overigens onder de naam Sauerbraten nog veel eerder opgediend. En ook zij hadden niet zelf bedacht om rund- of paardenvlees in wijn of azijn te marineren, maar leerden dit van de Romeinen. Dat is het zuur. Nu het zoet. Dat komt van de toegevoegde appelstroop. Daarnaast nog een paar plakken peperkoek of ontbijtkoek toevoegen, plus allerlei ingrediënten die in elke stoofpot horen zoals kruidnagels, laurierbladeren en uien. Dan een hoop geduld opbrengen en klaar is Kees. Althans op papier. In de weerbarstige keukenpraktijk komt er altijd veel meer bij kijken, zo zien we in deze eerste aflevering van de nieuwe reeks De streken van Van Boven. Daarin gaat Yvette samen met haar hondje Hughie op zoek naar het originele recept en maakt ze het lekkerste patatje, pardon frietje zoervleisj denkbaar.