VPRO Gids 2

14 januari t/m 20 januari
Pagina 67 - ‘Harris’ klim naar Capitol Hill’

Harris’ klim naar Capitol Hill

Jurgen Tiekstra ,

Biografische documentaire over de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris.

Kamala Harris, graffiti in San Francisco

De Amerikaanse politicus Kamala Harris leek in december 2021 van de radar te verdwijnen toen ze de strijd opgaf om de presidentiële kandidaat te worden namens de Democratische Partij. Naar eigen zeggen had ze onvoldoende fondsen om haar campagne, geleid door haar zus Maya, voort te zetten. Maar ze vond zichzelf onverwacht terug op het hoogste politieke podium toen haar eerdere tegenstander Joe Biden, nu presidentskandidaat, haar vroeg zijn running mate te worden. 

Nu is ze sinds twee jaar vicepresident, en heeft ook haar echtgenoot, jurist Douglas Emhoff, een officiële functie in het Witte Huis. Een van haar taken is het overal verkondigen van het standpunt van de Amerikaanse regering. Afgelopen november reisde ze door zuidoost-Azië, van de Filippijnen, Japan tot Zuid-Korea, om te waarschuwen voor de  macht van China. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne in februari vorig jaar was ze in Duitsland om de niet aflatende Amerikaanse steun aan Oekraïne te beklemtonen.

Maar haar twee belangrijkste dossiers liggen elders. Zo heeft ze Biden gevraagd zich te mogen concentreren op het loodsen van twee stemrechtwetten door het parlement: de Freedom to Vote Act en de For The People Act. Deze wetten moeten de kiesvrijheid van de Amerikaanse burger verruimen, van de verkiezingsdag een nationale vakantiedag maken, en de financiering van politieke campagnes transparanter maken.

Ten tweede moet Harris de migratiecrisis aan de zuidelijke grens van de VS verhelpen. Afgelopen december stuurde de gouverneur van de staat Texas opnieuw meerdere bussen met migranten naar de stad Washington, als teken van protest tegen het beleid van de regering Biden. Vorig jaar, op bezoek in Guatemala, deed Kamala Harris zelf de oproep aan de Latijns-Amerikanen om niet illegaal de VS binnen te komen. Eén oplossing voor de influx is investeren in de Centraal-Amerikaanse economieën.

Zelf is Harris ook een migrantenkind, geboren uit een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder die in Californië gingen studeren. Als vicepresident weet ze als geen ander hoezeer iemands leven kan veranderen als het lukt een plek te veroveren in de VS.