VPRO Gids 2

14 januari t/m 20 januari
Pagina 58 - ‘Spetterende tienerliefde’

Spetterende tienerliefde

Noor Spanjer ,

Een online jeugdserie over twee tieners die dolverliefd worden op elkaar wil ‘de normalisering van genderdiversiteit omarmen en ondersteunen’.

Sky James Bronkhorst als Sky

Als de oudere generaties iets kunnen leren van Gen Z, is het wel dat de hokjes man of vrouw en hetero of gay veel te beperkt zijn. Het lhbtiqa+-spectrum kent zóveel diversiteit dat zelfs die letters niet voldoende zijn; vandaar het plusje. In series en films zien we (gelukkig) steeds vaker personages uit het queer-spectrum, want representatie is belangrijk. Van levensbelang zelfs: je ziet het op je beeldscherm, dus het bestaat.

Ook gelukkig: steeds vaker gaat het in die verhalen niet zozeer om iemands queer-identiteit, of althans, die wordt niet geproblematiseerd. Geen verhaallijnen over traumatische coming-outs, verstoten door ouders, suïcide als enige uitweg, maar gewoon mensen die geen man of vrouw zijn en die hun leven leven. Hoe minder de gender-identiteit het centrum van het verhaal is, hoe geëmancipeerder en frisser de uitkomst.

In de nieuwe achtdelige online serie A Teenage Love Affair (NTR) van regisseur en co-scenarist Bobbie Koek, scenarist Ashgan El-Hamus en co-scenarist Nena van Driel zien we twee tieners, Asha en Sky, die dolverliefd op elkaar worden. In de eerste twee afleveringen van nog geen kwartier zagen we twee uitstekend acterende jongvolwassenen erg overtuigend met elkaar zoenen.

‘De liefde tussen Asha en Sky is zo sterk, daarom was het heel belangrijk om echt dat gevoel op te zoeken,’ vertelt de debuterende Sky James Bronkhorst (24). Bronkhorst deelt niet alleen diens voornaam met het personage: ‘Sky en ik hebben best veel raakvlakken. Ook ik ben lange tijd op zoek geweest naar ‘wie ben ik’. Dat dit personage daarop aansluit, maakt het extra speciaal. En ook leerzaam: Sky voelt heel veel, liefde is alles voor hen. Zonder liefde zijn er diepe dalen – dat geeft wel een bepaalde afhankelijkheid weer. Ik heb gezien hoe belangrijk het is om wel je rust te behouden.’

Bronkhorst wil graag meer acteren. ‘Het was fantastisch, en als ik zo een steentje kan bijdragen aan de community is dat helemaal waardevol. Ik zou het ook leuk vinden om in de toekomst rollen te spelen waarin het helemaal niet meer gaat over het queer-zijn. Ik ben meer dan queer.’