VPRO Gids 11

18 maart t/m 24 maart
Pagina 50 - ‘Belofte van Seacole’

Belofte van Seacole

Merel van Ommen ,

Orville Breeveld reist af naar Groot-Britannië om zich in het leven van de ‘andere Nightingale’ te verdiepen: de Schots-Jamaicaanse Mary Seacole (1805-1881).

Ik zweer/beloof dat ik mijn beroep als verpleegkundige/verzorgende* op een verantwoorde en betrouwbare wijze zal uitoefenen. Dat betekent:

– Dat ik zorgvragers liefdevol zal verzorgen, hun lijden zal verlichten en hen zal helpen de best mogelijke kwaliteit van leven te realiseren.

– Dat ik mij niet laat tegenhouden door mijn leeftijd. Als veertiger kan ik nog prima van mijn geboorteland Jamaica naar Engeland afreizen, om in de Krimoorlog te kunnen dienen.

– Dat ik geen onderscheid maak in aan welke kant mijn patiënten van het front hebben gevochten.

– Dat ik mijn patiënten ‘mijn jongens’ of ‘mijn zonen’ noem.

– Dat ik mij als bi-culturele vrouw een weg baan door een wereld vol sociale ongelijkheid en racisme: ik vaar op mijn principes

– Dat ik, ondanks dat ik mijn hele leven in de schaduw van mijn witte collega Florence Nightingale heb gestaan, mijn hoofd omhoog houd.

– Dat ik verder kijk dan alleen de westerse geneeskunde, en deze slim weet te verenigen met Caribische en Afrikaanse geneesmethodes, zoals ooit geleerd door mijn moeder.

– Dat ik best zo af en toe een scheutje rum in de thee van mijn patiënten kan gieten.

– Dat ik mijn rol als verpleegkundige prima kan combineren met die van zakenvrouw.  – Dat ik mijn rol als verpleegkundige prima kan combineren met die van autobiograaf.

– Dat ik mijn rol als verpleegkundige prima kan combineren met die van bouwvakker. Geen onderdak voor gewonde soldaten? Dan bouw ik met behulp van drijfhout en ijzeren platen zelf wel een ziekenhuis.

Dat beloof ik/Zo waarlijk helpe mij God** almachtig

* Bepaal lekker zelf wat van toepassing is.

** De term ‘God’ mag je desgewenst vervangen door de naam die bij jouw religie hoort.