VPRO Gids 1

7 januari t/m 13 januari
Pagina 50 - ‘Superkind Romaissa’

Superkind Romaissa

Noor Spanjer ,

Romaissa is een personage om verliefd op te worden; met fantasie en vertrouwen geeft ze kleur aan haar grauwe realiteit. 

Het leven van Romaissa (geweldig gespeeld door Malak Fatih) lijkt, in eerste instantie, niet iets om jaloers op te zijn. De twaalfjarige Rotterdammer woont met haar moeder in een slecht onderhouden flat, haar vader leeft niet meer, en de populaire meisjes uit de klas maken onder de naam ‘De divaatjes’ gemene livevlogs over het ‘zwerverskind’. Bijvoorbeeld op het moment dat ze op straat ligt, na een botsing met een buurtbewoner. De video #laagliggen gaat direct viral. Die avond krijgt Romaissa een preek van haar moeder: ‘Het wordt tijd dat je voor jezelf gaat opkomen, anders lig je je hele leven op de grond.’

Het contact tussen Romaissa en haar moeder (Zineb Fallouk) is lastig; allebei rouwen ze om het gelukkige gezin dat er niet meer is en verbinding in die gedeelde emotie is ver te zoeken. Tot overmaat van ramp blijkt een gehaaide projectontwikkelaar (Stefan Rokebrand) iedereen zo snel mogelijk uit de flat te willen krijgen om nieuwe ‘urban appartementen’ te kunnen bouwen. Een oprotpremie lonkt voor veel van de armlastige bewoners. Romaissa vindt het maar niks: de flat is misschien oud en vervallen, het is wel de plek waar ze nog met haar vader kan praten – ook al is hij er niet meer, ze voeren geregeld belangrijke gesprekken samen.

Wat Romaissa wél heeft zijn superkrachten. Gekregen van haar vader, op het moment dat hij afscheid van haar moest nemen. Lukt het haar om met die krachten de flat overeind te houden en de verbinding met haar moeder terug te vinden?

Met innemende personages, goed acteerwerk en mooie kleuren is Romaissa – De superheld uit Rotterdam een warme jeugdfilm over fantasie en (eigen gekozen) familie.