VPRO Gids 6

5 februari t/m 11 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Sander en de kloof

Ik denk niet dat Sander Schimmelpenninck zijn eigen nest bevuilt, zoals weleens wordt beweerd. Hij weet juist goed bloot te leggen waartoe de almaar groeiende welvaartskloof leidt en in het interview verwoordt hij dit zeer goed (VPRO Gids #3, p. 10, ‘V€rmogen verplicht’). Toen ik naar Sander en de kloof keek, werd ik nog enthousiaster. Schimmelpenninck heeft een charismatische uitstraling en leidt ons op naturelle wijze door dit programma. Natuurlijk is het krom dat erfenissen bijvoorbeeld veel minder zwaar worden belast dan inkomens. Geld blijft zo veilig in de familie en generaties later noemen we het dan oud geld. Dat Schimmelpenninck ook in het bijna gelijktijdig gestarte reclamespotje van Brand New Day figureert, is wat mij betreft geen goede keuze. Maar Schimmelpenninck zou Schimmelpenninck niet zijn als hij af en toe niet zou provoceren.

PAUL KONINGS, POSTERHOLT

Sparen

Ik heb de complimenten maar opgespaard. Zaterdag 2 oktober 2021: 70 Jaar satire van A tot Z. Fantastisch overzicht van het belang van humor. Bijna huiveringwekkend in deze tijd. Deze maand de serie The Spectacular. Waanzinnig goed gespeeld, met authentieke beelden. Ademloos kijken. En gisteren Sander en de kloof. Open en bloot de vinger op de zere plek. Eerlijk en oprecht. Wat zouden wij moeten zonder de VPRO? Dank jullie wel!

HELINDA RIJNBOUT

Aandacht voor Arte (10)

In alle ophef over Arte heb ik mijn argument vóór aandacht voor Arte nog niet voorbij zien komen: dat het goede en interessante artikelen zijn, los van het televisie- of radioprogramma zelf. Als jonge lezer (25) kijk ik nauwelijks nog (lineaire) tv, maar ik lees de gids toch elke week met veel plezier. Hoewel ik me altijd voorneem nu echt eens een programma uit de gids te gaan bekijken of beluisteren, komt dat er eigenlijk nooit van. Maar dan heb ik wel weer iets geleerd over geschiedenis (Bath), politiek (Boris Jeltsin), film en boeken (Marguérite Duras), muziek (Charlie Parker, ZZ Top), hedendaagse verschijnselen (sportobsessies) en ga zo maar door.

HANNA HOGENBOOM, WAGENINGEN

Aandacht voor Arte (11)

Graag wil ik reageren op de discussie over Arte, en met name op de bijdrage van Hans Vas (‘Forum’ #5). Ik woon in het zuiden van het land en we zijn hier van kinds af aan gewend om met onze ooster- en westerburen te communiceren. Duits is voor mij dus geen probleem. Ik kijk als ruim tachtigjarige vaak naar Arte vanwege de goede documentaires en films uit vroeger tijden. Elke dag kijk ik op arte.tv/de/guide wat er te zien is. Er staat een korte uitleg in het Duits bij programma’s en vaak kun je ze gewoon op je pc of laptop bekijken. Zo niet, dan wordt aangegeven dat ze in het buitenland niet beschikbaar zijn. De nasynchronisatie in het Duits is wel vervelend omdat je twee talen door elkaar hoort, maar dat neem ik op de koop toe. Mijn conclusie: kijk gewoon naar Arte op je pc, een tv heb je er niet voor nodig. 

IRENE GILISSEN, SITTARD

Dubbelganger

Voor mijn nieuwe film (i.s.m. de VPRO) onderzoek ik of uniek zijn wel zo belangrijk is als ons tegenwoordig wordt voorgehouden. Om te bewijzen dat ik niet uniek ben, zoek ik mijn exacte dubbelganger. Ken je iemand die op mij lijkt? Stuur me dan een mailtje via info@dubbelganger.com.

BART EYSINK SMEETS