VPRO Gids 52

24 december t/m 6 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Timmyland (2)

Gisteren heb ik vier afleveringen van Timmyland achter elkaar bekeken. Wat geweldig gedaan! Informatief, geestig, kleurrijk en snel, maar toch overzichtelijk. Hij kan best leuk acteren, die Tim. Of ik hem als koning zou willen weet ik niet. Tikkeltje te naïef misschien, wat de serie juist weer leuker maakt. Hopelijk volgen er nog een boel afleveringen. En trouwens alle ‘officiële’ medespelers: ook mijn complimenten. Echt ouderwetse VPRO-kindertelevisie.

MARJON VAN DER EERDEN (71)

Brommer op zee (10)

Is hierover nu al genoeg te berde gebracht? Neen. Ontoegankelijk? Inderdaad, maar dat komt door de opstelling van de twee ondervragers en de cameravoering met veel close-ups. Hoogst irritant is het dat de naam van een schrijver en de titel van het boek onduidelijk worden genoemd en getoond (vaak is het voor kijkers nieuw). En ook pas aan het eind van het hoofdgesprek. Grondregel is dat juist dan de namen van spreker – ook de bekende! – en diens nieuwe boek voor ons worden genoemd; niet iedereen heeft de hele uitzending kunnen volgen. Er wordt steevast wat gewapperd met het behandelde boek wappert zonder dat de cover duidelijk zichtbaar is. Het is alsof wij door een sleutelgat mogen meekijken. Een sleutelgat op zee dus. De samenstellers zouden er trouwens goed aan doen het originele verhaal van Maarten Biesheuvel eens door te nemen. Daar valt veel over de onderhavige problematiek van te leren. Verbeter deze dingen en ze mogen van mij blijven.

A.G. SPRUIJT, DEN HAAG

Brommer op zee (11)

Boos was ik toen ik hoorde dat Brommer op zee gaat verdwijnen en ik overweeg mijn lidmaatschap op te zeggen. Hebben we eindelijk een speels en informatief programma over boeken, schrijvers en lezers, met presentatoren die elkaar goed aanvullen en openstaan voor allerlei soorten gesprekken, dan halen we dat weer van de buis omdat we nou eenmaal op hoge kijkcijfers moeten mikken. De VPRO zegt te staan voor kwaliteit en diepgang, daarom ben ik ook lid geworden. Ik snap niet waarom een dergelijk programma moet verdwijnen.

SINI DEKKER, GRONINGEN

Brommer op zee (12)

Wat ben ik blij dat Brommer op zee verdwijnt. Hoewel ik de uitzendingen met Cees Nooteboom en Conny Palmen wel interessant en inspirerend vond, was de vorige aflevering weer nietszeggend en van de hak op de tak. Zeker geen toegankelijk programma. Op de BBC volg ik Between the Covers, een prachtprogramma met auteurs, acteurs of andere vakmensen die onder leiding van een gespreksleider hun favoriete (of pas verschenen) boeken bespreken. Misschien een format dat ook geschikt is voor de VPRO.

PAULA RANSDORP, AMSTERDAM

Brommer op zee (13)

In podcast De dag hoorde ik dat het boekenprogramma Brommer op zee in het nieuwe jaar zal verdwijnen en dat het amusementsprogramma Eus’ boekenclub terugkeert. Hoezeer ik Eus soms ook waardeer, het is geen Brommer op zee en al helemaal geen Boeken van Wim Brands. Kan het televisieaanbod nog verder verschralen? Wat een armoe! Ik hoop zó dat jullie er nog iets aan kunnen doen of met een ander serieus boekenprogramma kunnen komen. Het was vast weer een gevalletje kijkcijferterreur.

FREDERIEKE TROUW

Brommer op zee (slot)

Wij zijn zeer onaangenaam getroffen door het bericht dat het programma Brommer op zee gaat verdwijnen van de buis.Het programma heeft zijn evenwicht geheel gevonden, dankzij de bezielde presentatie van Ruth Joos en Wilfried de Jong. De interviews met schrijvers en dichters zijn lang genoeg om een goed idee te krijgen van de roman of de bundel die besproken wordt. Mede door ‘het boek van de maand’ zet het programma overtuigend aan tot lezen, het maakt nieuwsgierig om dat wonderbaarlijke lezen te ontdekken. Een dwaling is het om zo'n inspirerende uitnodiging om het leesavontuur in te duiken van de buis te halen.

R. FABRIEK, ZUIDHORN