VPRO Gids 5

29 januari t/m 4 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Fotogravin

Interessant artikel, 'Fotogravin', over Alexine Tinne (VPRO Gids #4, p. 34). Het bijschrift bij de foto op p. 35 kan echter niet kloppen: water noch bruggen op Lange noch Korte Voorhout, toen noch nu. Maar bij deze Hagenaar wel herkenning die Google Maps lijkt te bevestigen: de Nieuwe Uitleg, gezien vanaf de Houtweg. De voetgangersbrug is er helaas niet meer.

JAN WILLEM HILBRANDS, DEN HAAG

Aandacht voor Arte (7)

Objectief gezien heeft J.C. Huisson gelijk: veel aandacht voor Arte (‘Forum’ #1). Maar is hij zich wel bewust van de doorgaans waardeloze programma’s van de NPO? Ooit was er een regeringsfiguur die een culturele NPO-zender wilde. Ik dacht: verplicht toch alle kabelbedrijven om Arte uit te zenden. (Veel doen het volgens mij ook wel.) Europees denken is veel Nederlanders toch vreemd. Leuk feit is dat ik, hoewel ik een abonnement op het maandblad van Arte heb, dankzij de VPRO Gids soms uitgebreidere informatie krijg. Bijvoorbeeld over ZZ Top afgelopen vrijdag.

BONNEY BRATTINGA, WESTERDIEPSTERDALLEN

Aandacht voor Arte (8)

De brief van J.C. Huisson is mij uit het hart gegrepen. Hoe vaak ik niet denk: het lijkt wel alsof ik een Arte-gids heb in plaats van een VPRO Gids – u wilt het niet weten. Ik lees de gids vooral omdat ik het een goed blad vind dat midden in deze tijd staat. Niet omdat het een gids is, want ik heb geen televisie. Ik kijk en stream alleen op m’n pc. Op die manier kan ik Arte-programma’s ook niet zien, maar er zijn genoeg andere goede programma’s om over te schrijven, dunkt mij. En mensen die iets met Arte willen, neem voorál een Arte-gids. Zeker, jullie besteden ook aandacht aan andere buitenlandse zenders, maar overdreven vaak aan Arte. J.C. Huisson heeft helemaal gelijk.

HANS VAS, ROERMOND

Aandacht voor Arte (9)

De VPRO Gids geeft ruim baan aan de programmering van Arte. Hulde! Het is juist de aangename dwarsigheid van de gids die ik al decennialang zo waardeer. Ik kende Arte wel en keek zo nu en dan, maar door de onmodieuze tips van de gids besteed ik inmiddels meer dan de helft van mijn kijktijd aan deze zender. Ga zo door!

CHRIS VAN ESTERIK, WADENOIJEN

Sander Schimmelpenninck

De cover van de VPRO Gids # 3 mag er zijn! Het is een fraaie en treffende illustratie bij het interview met Sander Schimmelpenninck verderop in de gids (‘V€rmogen verplicht’, p. 11). De schrijver/journalist overziet de maatschappij vanuit een heteluchtballon en constateert dat de sociale kloof in de samenleving steeds groter wordt. Maar wat hij tevens ziet, is dat ook het lot van degenen met betrekkelijk weinig bezit aan een ‘zijden’ koordje hangt. Schimmelpenninck doet dan ook een beroep op het verstand van de bevoorrechten om een deel van hun kapitaal af te staan, niet uit medelijden maar uit welbegrepen eigenbelang. In dat opzicht lijkt hij op de negentiende-eeuwse progressieve liberalen in Nederland. Ook die behoorden tot de welgestelde burgerij en ook die waarschuwden hun landgenoten voor de gevaren die de sociale polarisatie met zich meebracht. Om een dreigende revolutie voor te zijn, bepleitten zij daarom sociale wetgeving. Het is de liberaal Samuel van Houten aan we de eerste sociale wet (het ‘Kinderwetje’) in ons land te danken hebben.

ALBERT KORT, KAPELLE