VPRO Gids 49

3 december t/m 9 december
Pagina 66 - ‘Bezige Beijer’

Bezige Beijer

Mark van de Voort ,

Alleskunner Thomas Beijer excelleert in Concertgebouw Amsterdam. Vanavond is hij hoofdgast in ‘Nooit meer slapen’.

Thomas Beijer

Homo universalis, je zult het maar naar je hoofd geslingerd krijgen. De eretitel is bestemd voor een genie dat alle talenten in de kunsten en wetenschap optimaal benut. Maar hoe universeel je ook te keer gaat, uiteindelijk word je gemakshalve maar aan één enkel meesterschap gelinkt. Zo is Leonardo da Vinci toch vooral die betoverende schilder en tekenaar, en kennen de meeste mensen Benjamin Franklin als toonaangevend Amerikaans staatsman. Hun vele briljante uitvindingen nemen we op de koop toe.

Als je als uitblinker veel pijlen op je boog hebt, is het lekker om er stevig op los te kunnen schieten. De Nederlandse klassieke pianist, componist, schrijver en animatiefilmer Thomas Beijer (34) is zo’n enthousiasmerende alleskunner. Begin dit jaar won hij de Nederlandse Muziekprijs als kroon op zijn niet aflatende werklust. Beijer was amper te stuiten. Hij schreef een jazzvioolconcert voor soloviolist Julia Philippens en hij legde de laatste hand aan zijn verzameling muziekessays. De bundel verschijnt begin volgend jaar en draagt de veelzeggende titel Zonder muziek is het leven een vergissing. Eerder debuteerde Beijer met de roman Geen jalapeños (2017) over de gefnuikte ambities van twee musici en een dichter.

Met Beijers eigen aspiraties zit het wel snor. Dit seizoen heeft hij zijn eigen Spotlight-serie in Het Concertgebouw Amsterdam. Op zondag 18 december komt zijn jeugddroom in vervulling. Dan geeft Beijer een recital in de vermaarde concertreeks ‘Meesterpianisten’. Pianomuziek van Nederlander Rudolf Escher koppelt hij aan beproefde krakers van Schubert en Chopin. Bijzonder wordt zijn Erik Satie-recital op vrijdag 31 maart. Satie’s beeldende pianowerken worden dan vergezeld door Beijers eigen animaties met aardappelen.

Van werkdruk heeft Beijer geen last, vertelt hij aan Het Parool. ‘Er is maar één remedie tegen: je moet aan de slag. Je kunt denken dat het allemaal niks uitmaakt wat je doet, omdat er al zo veel pianisten of schrijvers zijn, maar als het niks uitmaakt, kun je het net zo goed wél doen.’ Of Beijer als pianist, componist, filmer of schrijver wordt herinnerd is dan van later zorg.