VPRO Gids 48

26 november t/m 2 december
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Willem-Alexander

Misschien ben ik de enige, maar toen ik VPRO Gids #46 van de mat opraapte, was mijn eerste gedachte: mooi, satirisch schilderij van Willem-Alexander, onze koning. Vooral het bakje met de frikandel vond ik treffend. Maar toen bleek het een portret van Tim den Besten te zijn. Ben benieuwd naar de serie.

ANDRÉ MARIS, APELDOORN

Erotische lectuur

In ‘Achter het brandscherm’ (VPRO Gids #46, p. 26) wordt met geen woord gerept over de erotische lectuur van Heeresma’s hand: onbegrijpelijk want zéér lezenswaard.

PAUL SCHELLEKENS, MONNICKENDAM

Jazz

Zendermanager Simone Meijer van NPO Radio 4 (vanaf 2023 NPO Klassiek) vindt blijkens een interview in de Volkskrant dat er op die zender beslist geen jazz mag worden gedraaid, ook al doen klassieke zenders in andere landen dit wel. Volgens haar zou de helft van de luisteraars afhaken als ze jazz horen. De herkenbaarheid van de zender moet gewaarborgd blijven en jazz wordt bij andere publieke zenders wel gedraaid, meent ze. Nogal problematisch allemaal. Ten eerste is er op andere publieke zenders nauwelijks of geen jazzaanbod. Ten tweede roept het begrip ‘klassieke muziek’ vragen op. Is dit alleen muziek die gecomponeerd is tussen 1775 en 1815? Is het westerse muziek, geschreven tot aan het begin van de twintigste eeuw? Wat te doen nu sommige musicologen stellen dat jazz ‘Amerikaanse klassieke muziek’ is? In feite krijgt de luisteraar op Radio 4 relatief veel probleemloze, makkelijk in het gehoor liggende muziek voorgeschoteld en het lijkt erop dat Meijer niets te maken wil hebben met hedendaagse ontwikkelingen, waarbij grenzen van genres worden overschreden. Het zou verfrissend zijn als men de ramen bij Meijers zender openzette en afstapte van de eenzijdige focus op een geïsoleerd (maar eigenlijk niet te isoleren) genre. Misschien zullen er enkele luisteraars afhaken, maar er zullen ook nieuwe bijkomen met interesse in verrassende muziek.

RUUD BERGAMIN (JAZZMUSICUS, MUZIEKDOCENT, RECENSENT BIJ JAZZFLITS)

Brommer op zee

Echtgenote en ik, beiden hartstochtelijk lezers, waren zeer verguld met de komst van Brommer op zee. Eindelijk weer eens een tv-programma dat een variëteit aan boeken behandelt. Wie in lezersnaam meent nu weer te moeten vinden dat deze literaire parel moet verdwijnen? Brommer op zee weg? Mag niet, kan niet, moet niet!

D.W. MATHIJSEN, AMSTERDAM

Brommer op zee (2)

In de Volkskrant van zaterdag 12 november lees ik dat Brommer op zee mogelijk gaat verdwijnen omdat de netmanagers het programma niet toegankelijk genoeg vinden. Beter kan de NPO elke avond voetbal en Formule 1-races uitzenden. Dan kan Nederland verder infantiliseren en kunnen alle netmanagers in de zorg, de bouw, het onderwijs of bij NS gaan werken.

MARGRIET BISSCHOP, HAARLEM

Brommer op zee (3)

Wij zijn al vele jaren lid van de VPRO en we waarderen jullie programma’s vanwege de visie en de inhoud. Dat het programma Brommer op zee moet stoppen, vinden we eigenlijk onbegrijpelijk. Eindelijk een boekenprogramma dat Hier is… Adriaan van Dis kan evenaren. En het is van deze tijd. Afwisselend, energiek en met diepte. Dat de kijkcijfers achterblijven zou niet leidend moeten zijn. Het spijt ons dan ook zeer!

CORA DE ROON EN TEUN NOTENBOOM

Reizen Waes (4)

Hoelang gaat het programma Reizen Waes eigenlijk nog door? Zijn er nog steeds landen waar deze man niet geweest is? Bijna elke avond een aflevering. En er zijn al zoveel van die reis- en vakantieprogramma’s. Stop daar toch eens mee.

PER SCHUITEMAKER, HOORN