VPRO Gids 44

29 oktober t/m 4 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Reizen Waes

Na het zien van de aflevering Zuid-Soedan van het door de VPRO uitgezonden programma Reizen Waes (18 oktober, NPO3) is wat mij betreft de ondergrens van onverschillige en onbenullige tv bereikt. Tom Waes toont zich hier een clown die in een door burgeroorlog geteisterd land reist met de vraag: kan ik hier op vakantie? Hij heeft alleen last van allerlei mensen in dat land die hem ‘tegenwerken’ als hij een natuurpark wil bezoeken, terwijl die eigenlijk bezorgd zijn om zijn veiligheid. Hij is als een kind zo blij om de enige te zijn die uiteindelijk olifanten in het wild kan bekijken, zonder zich te realiseren dat het straatarme Zuid-Soedan helemaal geen toerisme heeft en wel andere sores aan hun hoofd hebben dan de ‘avonturier’ Waes van dienst te zijn.
Als freelance onderzoeker ben ik de afgelopen jaren regelmatig in Zuid-Soedan geweest, uiteraard met een andere invalshoek dan de heer Waes. Afgezet tegen illustere voorgangers zoals Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius, die wel weten hoe je met oprechte interesse een land in beeld brengt, is dit programma een regelrechte aanfluiting voor een kwaliteitsomroep die de VPRO claimt te zijn.

PYT DOUMA

De neven van Eus (2)

 

Wat een gewoke van die Fineke van der Veen (Forum, VPRO Gids #42). Ik zat juist afgelopen weekend aan mijn zoon uit te leggen wat een goeie programma’s dat waren van Eus. Hij laat zien wat er zoal in Turkije gebeurt en stelt vragen ter opheldering, zonder meteen zijn mening op te dringen. Daardoor leer je Turkije beter kennen en je vormt je een beeld en een mening (belachelijk veel vlees eten, halal recreëren). Ik kan dat helemaal zelf bedenken en heb gelukkig geen opgestoken vingertje nodig.

 

KOOS STOMP, HENGELO

Kritiekloos

 

Met ingehouden verbazing en irritatie lees ik een stukje over de documentaire My Life as a Rolling Stone (VPRO Gids #42). Ik kan de lezers die de muziek van deze oude bazen nog steeds kunnen waarderen aanraden om gewoon te kijken. De heren vertellen met humor over het ontstaan van de band en de decennia die daarna volgen en geven juist wel een inkijk in hun extravagante levens en hun drugsgebruik. De schrijver van het stukje had zijn bril niet op of, wat meer aannemelijker lijkt, heeft niet gekeken. De opmerkingen over racisme en seksisme raken kant nog wal. De documentaire gaat uitgebreid in op hun liefde voor hun blueshelden uit Amerika. Dus Muddy Waters, Little Richard, Ike en Tina Turner. Kortom, een hele vreemde opmerking in het stukje. Seksisme? De heren vertellen dat ze totaal verbaasd waren over de gillende jongedames tijdens concerten, vooral in de jaren zestig zoals dat ook bij de Beatles gebeurde. En tsja, we hebben het hier over een rock-‘n-rollband. Niet een brave harmonievereniging. Gewoon kijken dus als het jouw interesse heeft.

 

JOHN PHILIPSEN, SPIJKENISSE

Verdraai en heers

 

Met interesse het artikel van Laurens Bluekens (VPRO Gids #42) gelezen. Ook wij Nederlanders hebben een verwrongen beeld van onze Vaderlandse Geschiedenis voorgeschoteld gekregen. Zo heeft slechts een zeer beperkte groep in het westen geprofiteerd van de winsten uit de slavernij. In het oosten heerste honger en ellende. De Gouden Eeuw was voor het oosten als de Middeleeuwen. De Tachtigjarige oorlog en met name de ‘bevrijding’ door het westen was een ramp. Oogsten werden vernield er werd geplunderd, gemoord en verkracht door de Staatse troepen van Maurits en Frederik Hendrik. Het oosten diende als strategische buffer voor het westen in tijden van oorlog, de waterlinie. Leer je dat op school tijdens de geschiedenisles? Nee toch.

 

ELLES LUT-NONHOF, WINTERSWIJK