VPRO Gids 41

8 oktober t/m 14 oktober
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Bijlmerramp

Wat een rake cover over de Bijlmerramp (VPRO Gids #39). Een kwartier voor het gebeurde reed ik langs de Bijlmer naar huis. Toen ik thuiskwam was dit het bericht dat ik las. De zakelijkheid en onduidelijkheid ervan bezorgen me na dertig jaar weer koude rillingen.

ROLF DE JONG

Bijlmerramp (2)

De cover van VPRO Gids #39 wekt de indruk dat dit bericht op 4 oktober 1992 al om 18.55 uur zo op Teletekst heeft gestaan. Dit is echter niet zo. Op het moment van de vliegramp zat ik met mijn elfjarige zoon in de metro die station Ganzenhoef binnenreed. Het lijkt onvoorstelbaar, maar we hoorden niets door het geluid van de metro. Wel zag de vrouw tegenover mij plotseling zwarte rook in de richting die wij op moesten. Toen de metrobestuurder even later meedeelde dat hij niet verder mocht gingen we, vol goede moed en niet wetende wat ons te wachten stond, lopend verder en toen we uit een poortje onder de flat Groeneveen kwamen zagen we tegenover ons, zo’n honderd meter verderop, een metershoge muur van vuur met links en rechts ervan ramen met vlammen daarachter. Het besef dat in het midden ook appartementen hadden gezeten was er op dat moment van totale verbijstering niet. Door ‘papa, ik wil naar huis’ werd ik wakker geschud. We vervolgden onze weg en arriveerden omstreeks halfacht bij vrouw en dochters. Op Teletekst stond een bericht dat ‘er een vliegtuig was neergestort in de buurt van Weesp’. Op dat moment was de normale programmering nog te zien op alle televisiezenders. Een kwartier later belde een vriend uit Den Helder om te vragen of alles goed was, omdat hij op RTL 4 gehoord had dat er een vliegtuig was neergestort bij ons in de buurt. Daarmee bevestigde hij dat wat ik gezien had echt gebeurd was.

WIM VAN BODEGOM, AMSTERDAM

Macho

In het interessante interview met de Israëlische schrijfster Ayelet Gundar-Ghosen (VPRO Gids # 39, p. 34, ‘Het ongekende kind’) over haar vierde roman, Waar de wolf loert, wordt de titel van haar vorig roman genoemd, Leugenaar. Ook haar debuut, Eén nacht, Markovitsj (2012), en haar tweede roman, Leeuwen wekken (2014), verdienen de aandacht van de Nederlandse lezer. Die wordt niet alleen geconfronteerd met complexe morele dilemma’s, maar krijgt ook een inkijkje in de Israëlische samenleving, waarin het (blijkens het interview) kennelijk alleen moeders zijn die hun kind naar de kleuterschool brengen. Is dat ook een indicatie van de volgens deze schrijver machoachtige Israëlitische mentaliteit?

HANS KOENEN, AMSTERDAM

Zachte g

Ruth Joos spreekt ‘geinig’ uit met een prachtige zachte g. Wilfried de Jong zegt in Brommer op zee: ‘De g mag best wel wat harder worden na anderhalf jaar.’ Hopelijk trekt Ruth zich niets aan van deze arrogante opmerking. Wat is er mis met een zachte g?

ROBERT BOGERS, BENNEKOM

Formule 1 (3)

JanCees van Beers stelt in ‘Forum’ #38 dat vrouwen in verzet moeten komen tegen het F1-mannenbolwerk. Ik kan hem geruststellen: er zijn al veel vrouwen actief in de klimaatbeweging. Daarnaast is dit geen zaak van uitsluitend vrouwen: vrouwen en mannen verschillen wel van elkaar, maar de individuele verschillen zijn groter. Dit betoogde Susan Pinker al in haar boek over sekseverschillen, De sekseparadox. Ik zou ervoor pleiten dat juist in de politiek, bij de (semi)overheid en in het bedrijfsleven de opportunistische baantjesjagers die topposities bezetten aan de kant worden geschoven ten gunste van mensen die hun eigen belang opzijzetten om het algemeen belang te dienen.

MICHAEL HAJKOWSKI