VPRO Gids 41

8 oktober t/m 14 oktober
Pagina 66 - ‘Knellende cowboyhoed’

Knellende cowboyhoed

Alex Mazereeuw ,

In deze kleine prachtfilm wil de Nederlandse Lucky Luke uit de schaduw van zijn held treden met zijn eigen striptekeningen.

Rutger Gret

Rutger Gret was overal laat mee, van het doorkomen van zijn tanden tot zijn eerste stapjes. Maar nu, op zijn 41ste, geniet hij landelijke bekendheid als de échte Nederlandse Lucky Luke. Hij deelt flyers uit op straat, bezoekt tentoonstellingen en opent musea. Hij is een kleine ster in een groot stripheldenuniversum.

Maar in het dagelijks leven is Lucky Luke ‘gewoon’ receptionist bij een verzorgingshuis. Wat voor Luke/Rutger ooit begon als een vakantiebaantje, werd zijn dagelijkse realiteit. Hij slaat zich er vrolijk doorheen, maakt praatjes met collega’s, en knipt papier als de snijmachine weer eens kwijt is. Maar Rutger droomt groter: hij wil doorbreken met zijn eigen striptekeningen, waarmee hij ‘een beetje bekend’ wil worden.

Want ook die sterrenstatus gaat knellen, vooral omdat mensen niet zien wie de vertolker van Lucky Luke eigenlijk is. Rutger wil zijn laarzen uitwerpen, en maakt steeds vaker tekeningen over zijn doodnormale bestaan. Tekeningen die hij zelf omschrijft als een ‘ode aan de dagelijkse sleur’, waarin de stripheld een kantoorbaan vervult, en verder vooral afspreekt met zijn lieve moedertje. Die strips zeggen veel meer over Rutger dan die eeuwige cowboyhoed.

Want ook in ieder doodgewoon leven kan een stripheld schuilgaan. Rutger Gret schiet niet sneller dan zijn schaduw, verslaat geen bad guys en redt geen mensen – laat staan de hele wereld. Maar zijn eigen stripheld heeft hém wel degelijk gered van het vraagstuk ‘ben ik gelukkig?’. Of, zoals hij het zelf zegt: ‘Het kan toch zijn dat een stripheld ook een held is, maar dan voor mij?’

Dat is uiteindelijk de belangrijkste conclusie van deze kleine prachtfilm van regisseur Max Ploeg over een held die zijn eigen superheld werd. Laten we hopen dat Rutgers strips doorbreken bij een groot publiek, want ook een cowboyhoed kan uiteindelijk gaan knellen.