VPRO Gids 40

1 oktober t/m 7 oktober
Pagina 67 - ‘Opeens is het op’

Opeens is het op

Merel van Ommen ,

Hoe kan het toch dat er zoveel mensen in de bloei van hun leven al volledig opgebrand raken?

Dit artikel over Brandstof had eigenlijk al af moeten zijn, want de deadline is over een uur. En het moet het beste stukje worden dat óóit gepubliceerd is in de VPRO Gids. Of eigenlijk: het beste stukje dat ooit gepubliceerd is in alle televisiegidsen. Ik bedoel: tijdschriften. Oh nee, eígenlijk bedoel ik: het beste stukje dat ooit op papier is verschenen. Of op het internet. Fijn als de eind- en hoofdredacteur straks tevreden zijn, maar als dit stukje vervolgens niet viral gaat, heeft het eigenlijk nooit bestaan. Dûh.

Jonge mensen zijn gezond en fit. En de studententijd is de mooiste tijd van je leven. Toch geeft van de 25 tot 35-jarigen 21 procent aan soms last te hebben van burn-outachtige klachten, meldt het cbs. De twintigers in de korte documentaire Brandstof (2022) leggen uit hoe zij last kregen van chronische stress. Sommigen krijgen paniekaanvallen in de supermarkt, of zitten thuis en streamen zich suf. Hun lichaam verzet zich plots tegen de eindeloze cyclus van sporten, studeren, carrière maken, daten, liken, presteren en deadlines halen.

Makers Bo van der Meer en Roswitha de Boer-Zuiderveen kregen van Teledoc Campus (gefinancierd door het Filmfonds en npo) de kans hun talenten te ontplooien met het maken van deze film. Niet zomaar een leuk filmpje, maar – zo schrijft Teledoc Campus op hun website – het moet een ‘kwaliteitsdocumentaire met een cinematografisch en onconventioneel karakter’ worden. En dat is de makers jaloersmakend goed gelukt. Zeker als je je realiseert dat Bo en Roshwita beiden hartstikke jong zijn, en dat Roswitha naast succesvol documentairemaker ook nog dj en fotograaf is.  

Zo. En dan gaat ondergetekende nu werken aan een prijswinnende toneelbewerking van dit artikel.