VPRO Gids 4

22 januari t/m 28 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

The Spectacular

Na de eerste aflevering van The Spectacular kon ik me, tegen mijn gewoonte in, niet meer beheersen en heb ik de vier afleveringen gebinged op NPO Plus. Nu, twee dagen later, moet ik nog steeds bijkomen van deze adembenemend goede serie. De jaren tachtig teruggebracht dankzij magnifieke styling: van de auto’s en de politie-uniformen tot de lelijke jeans en de saaie pakken, om nog maar te zwijgen over de locaties. Wat een geweldig script, ik kreeg er soms kippenvel van. Een extra compliment voor het fantastische geluid, bijvoorbeeld als een vlammetje in een sigaret wordt gezogen. En alle acteurs zijn spectaculair goed. Daverend applaus voor de VPRO.

LOUIS PIRENNE, HAARLEM

Aandacht voor Arte (3)

Ik onderschrijf de reactie van J.C. Huisson (‘Forum’ #1): de aandacht voor Arte is disproportioneel. Ook in VPRO Gids #2 weer, met de artikelen ‘Vogelvlucht’, ‘Bigorexia’, ‘Jezus & Hitler’ en ‘Boeren met baarden’. Deze zender zou ik graag ontvangen, maar hij zit niet in mijn basispakket. Helaas was er geen aandacht voor de documentaire over Leni Riefenstahl op Canvas.

JAN WERNER, TETERINGEN

Aandacht voor Arte (4)

Wilt u s.v.p. doorgaan met uw (ruime) aandacht voor de programma’s van Arte? Ze liggen veelal juist in de lijn van de VPRO: meer aandacht voor een brede diversiteit aan (internationale) culturele, historische en natuurwetenschappelijke onderwerpen. Kennis van de Duitse taal is daarbij wel handig, maar daar ontbreekt het spijtig genoeg aan bij veel Nederlanders.

HELEEN VAN DE BEEK, LEIDSCHENDAM

Aandacht voor Arte (5)

Het regelmatig ontbreken van de ondertiteling en de slechte Duitse gewoonte buitenlandse stemmen door een voice-over te vervangen op Arte zijn mij ook al jaren doornen in het oog (en in het oor). Maar de programma's die Arte uitzendt steken gemiddeld genomen ver uit boven het overige aanbod en zeker het Nederlandse pakket verbleekt daarbij. Het is dan ook volkomen terecht dat de VPRO Gids daar onevenredig veel aandacht aan besteedt. Ik neem de genoemde gebreken dan ook graag voor lief.

HUUB ODIJK, ZUTPHEN

Aandacht voor Arte (6)

Fijn blad de VPRO Gids. Ik lijk wel een belezen persoon, want ik weet alles over films en boeken en series. Maar J.C. Huisson heeft helemaal gelijk. Tegenwoordig lijkt het wel de gids voor Arte.

ROSEMARIE POLS, DELFT

Wintergasten (4)

Een groot compliment voor Janine Abbring, geweldig! Ik heb genoten van de vier interviews met invloedrijke denkers en kunstenaars. Ze heeft de interviews enorm goed voorbereid, toont respect voor de geïnterviewde, is écht geïnteresseerd en komt daardoor ook dichtbij. Soms had ik het gevoel dat ze allebei waren vergeten dat het gesprek werd opgenomen. Misschien komt dat ook wel doordat de opnames plaatsvonden op een locatie waar de geïnterviewden zich thuis voelden. Hier kan menige talkshowhost of presentator een puntje aan zuigen! Ook mijn complimenten aan de VPRO, die dit soort programma's mogelijk maakt. 

A. J. DUIJTS, DEVENTER

Wintergasten (5)

Dankzij Uitzending gemist hebben wij genoten van Wintergasten. Gezien Janines beheersing van het Engels kijken we uit naar ‘Lentegasten’ en ‘Herfstgasten’!

MARJA SCHOTANUS, EASTERWIERRUM

Kerstfilmquiz

In de laatste VPRO Gids van 2021 kon u uw filmkennis testen met een quiz. Reina van der Graft uit Bilthoven, Eliza Hermens uit Utrecht en Pieter Omt uit Eindhoven wisten de lastige vragen goed te beantwoorden. Ze krijgen hun bioscoopbon spoedig thuisgestuurd. De antwoorden op de vragen vindt u op vprogids.nl/kerstquiz.