VPRO Gids 39

24 september t/m 30 september
Pagina 74 - ‘Meester van de urban dance’

Meester van de urban dance

Ela Çolak ,

De begaafde danser en choreograaf Gil Gomes Leal is te gast bij Nooit meer slapen.

De Nederlandse Dansdagen zijn weer in aantocht: een festival met voorstellingen en activiteiten door heel Maastricht. Een van de festivalambassadeurs is dit jaar choreograaf en danser Gil Gomes Leal (1991). Gomes Leal timmert al jaren aan de weg met zijn uitzonderlijke beheersing van urban danstechnieken, zoals popping en krumping (waarbij bruuske bewegingen abrupt worden afgewisseld met vloeiende) en zijn experimentele natuur. Gomes Leal: ‘Doordat ik als straatdanser ben begonnen en niet klassiek ben opgeleid, behoorde ik jarenlang niet tot de gevestigde dansorde. Daarom is het wel ironisch dat ik nu door de dansacademie, waarvoor ik niet eens auditie durfde te doen, ben gevraagd een hiphop curriculum te creëren. Ook binnen mijn eigen scene ben ik een outsider, omdat ik zo experimenteel ben. Daarom is het ambassadeurschap van de Nederlandse Dansdagen een fijne erkenning voor mij en de hiphopcultuur die ik vertegenwoordig.’

Nadat Gomes Leal in zijn woonplaats Rotterdam als tiener hiphopdans had omarmd, werd hij in 2013 in Parijs verkozen tot wereldkampioen experimentele dans. Niet lang daarna bereikte hij de finale van het populaire televisieprogramma Holland’s Got Talent. In 2020 danste hij wederom voor het grote publiek naast zanger Jeangu Macrooy op het Eurovisie Songfestival.

Zelf noemt Gomes Leal de wereldtournee van zangeres Sevdaliza, waarvan hij de choreografie op zich mocht nemen, en zijn eerste avondvullende voorstelling Ayahuasca (2019) hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar. Ook vond hij het een hele eer om te gast te zijn in het voormalige vpro-programma Mondo, waarin hij openlijk vertelde over hoe dans tweemaal zijn leven redde; de eerste keer omdat het hem van de straat hield, in tegenstelling tot een aantal vrienden die in de criminaliteit belandden. De tweede keer nadat hij een psychose had gekregen. Gomes Leal besefte daardoor dat hij nog altijd rondliep met onverwerkte trauma’s. Soelaas vond hij echter niet in therapie, maar in dans – of in de woorden van Gomes: ‘movement medicine’. Met zijn dansgezelschap Amenti MoveMeant zet Gomes Leal dit in om ook anderen te helpen. ‘We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een locatie voor Amenti, waar naast optredens ook lessen in dans en meditatie worden gegeven. En ik hoop op een dag een MoveMeant festival te kunnen organiseren, waarbij dans, beweging en muzikanten bij elkaar komen.’ Wat de vindingrijke Gomes Leal verder in petto heeft, vertelt hij vannacht in Nooit meer slapen.