VPRO Gids 38

17 september t/m 23 september
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Talkshows

Oh, wat ben ik weer blij met mijn gids. In dit geval met het artikel ‘Feit en frictie’ (VPRO Gids #36, p. 10). De gêne en woede die ik vaak voel bij talkshows waarin integere wetenschappers geacht worden hun expertise en kennis te grabbel te gooien tegenover nitwits die toevallig BN’ers zijn, worden in dit artikel tot mijn genoegen uitstekend verwoord. En dan, als kers op de taart, de constatering dat komedianten als Erik Scherder – die kans ziet om ‘bewegen’ aan te dragen als oplossing voor alle gezondheidsproblemen – tegenwoordig bij elk willekeurig onderwerp een podium krijgen omdat ze zo ‘leuk’ overkomen. Ik hoop dat Scherder zich op het gebied van serieuze wetenschap snel richting de uitgang begeeft.

MARRETJE FABER-HERRESMA, ZOETERMEER

Talkshows (2)

Vroeger keek ik wel eens naar Barend & Van Dorp of, iets recenter, Pauw & Witteman. Dit verraadt iets over mijn leeftijd. Naar ik mij meen te herinneren was dat informatief en ook wel amusant. Daarna heb ik de zogenaamde talkshows lang aan me voorbij laten gaan, ik las de krant en leefde het leven. Tijdens de coronaperiode, met avondklok en existentiële onrust, keek ik soms naar Op1. Zelden zo veel ego’s en geblèr gezien en gehoord. ‘Feit en frictie’ zegt de kop van het artikel in VPRO Gids #36 terecht. Hoe het ook kan is te zien in het Canvasprogramma De afspraak. Competente gasten en idem gespreksleiders, die niet kicken op opspraak. Deze week echter vertelde een mevrouw die Ruslanddeskundige heette te zijn daar dat Gorbatsjov was klaargestoomd om Poetin te laten doen wat hij nu in Oekraïne doet. Na wat gesputter van een van de aanwezigen werd de mevrouw elegant afgeserveerd door de gespreksleider, zonder dat het woord complot viel. Kijk, dat zie ik nou graag: vakmanschap en beschaving. Maar dat zal mijn leeftijd wel zijn.

KOOS STOMP

Formule 1

VPRO Gids #36 besteedt royaal aandacht aan de ‘Vernieuwde Formule’ (p. 22) in een artikel over het mannenbolwerk Formule 1 en de rol, plaats en erkenning van vrouwen daarin. Bij lezing ervan raakte ik min of meer verbijsterd door het verlangen van Beitske Visser en Jamie Chadwick om er helemaal bij te horen. Zij zetten er nagenoeg alles voor opzij. Dat uitgerekend twee vrouwen zich zo profileren vind ik onbegrijpelijk. Een van hen kiest zelfs een F 1-man als inspirerend rolmodel. Onvoorstelbaar in een tijd waarin we op onze planeet verwikkeld zijn geraakt in een regelrechte race tegen de klok om de leefbaarheid te behouden. Dit zou het ultieme moment kunnen zijn dat juist vrouwen zich met verve verzetten tegen dat mannenbolwerk, als symbool van de stikstofspuiterij die ons milieu zoveel schade berokkent. ‘Jongens vonden het soms lastig om te verliezen van een meisje.’ Vrouwen, kom in opstand en zeg dat mannenbolwerk de wacht aan. Verwerp die bijna rabiate passie van al die F1-fanaten. Creëer een echt ‘Vernieuwde Formule’, onze planeet zal jullie dankbaar zijn.

JANCEES VAN BEERS

Stoel

Gefeliciteerd met de opmerking over oud-nieuwslezer Henny Stoel, Arjen Lubach: ‘De enige stoel waarin ik zelf wel eens op zou willen slapen’ (De avondshow met Lubach, NPO 1, 5 september jl.) Eindelijk, de eerste VPRO-medewerker die het niveau van Geer en Goor heeft weten te halen.

JACOB VAN DER BURG