VPRO Gids 38

17 september t/m 23 september
Pagina 82 - ‘Wat zien ik!?’

Wat zien ik!?

Rick de Gier ,

Thekla Reuten, vanavond te gast in ‘Nooit meer slapen’, speelt in de nieuwe dramafilm ‘Narcosis’ een paranormaal begaafde weduwe.

Thekla Reuten

Narcosis is een medische term voor een soort diepzeedronkenschap. Duikers kunnen er vanaf een bepaalde diepte last van krijgen en ervaren dan draaierigheid, verwarring, hallucinaties. In de Nederlandse dramafilm Narcosis wordt het fenomeen niet expliciet toegelicht, maar de titel vat de verschillende lijnen in het verhaal wel treffend samen. Centraal staat een gezin waarvan vader John (Fedja van Huêt) tijdens een riskante duikexcursie om het leven komt. Zijn vrouw Merel (Thekla Reuten) blijft onthutst achter in het grote oude huis dat ze samen verbouwden tot een paradijsje. Merel is helderziend, maar wil haar werk als medium niet meer uitvoeren uit angst dat ze door John zal worden bezocht. Hun twee jonge kinderen zijn intussen ook helemaal de kluts kwijt.

Narcosis gaat deze week in première op het Nederlands Filmfestival en draait vanaf 20 oktober in de landelijke bioscopen. Debuterend regisseur Martijn de Jong (die eerder een paar lovend ontvangen korte films maakte) bedacht het verhaal samen met zijn vriendin, scenarist Laura van Dijk (Mijn bijzonder rare week met Tess). Het stel verwerkte allerlei persoonlijke details in het script. Zo hebben ze zelf ook twee jonge kinderen samen, en is de villa uit de film gebaseerd op het huis waar De Jong zelf opgroeide. Bovendien is de moeder van de regisseur ook paranormaal begaafd – een verschijnsel waar hij persoonlijk niet helemaal raad mee weet, maar dat hij voor het verhaal besloot te omarmen, zo vertelt hij in de persmap van de film.

Thekla Reuten verklaart op haar beurt dat dit bovennatuurlijke aspect voor haar een belangrijke reden was om de hoofdrol aan te nemen: ‘Martijn hoefde mij niet te overtuigen van het bestaan van het paranormale. Of de waarde ervan. (…) Ik heb zelf ook weleens mensen bezocht die paranormale gaven hebben. Mij heeft dat altijd veel gebracht. (…) Ik wilde dan ook dat het in de film goed zou worden weergegeven, dat het niet zomaar als iets aparts kan worden afgedaan.’

Vanavond in Nooit meer slapen vertelt de actrice er ongetwijfeld meer over.