VPRO Gids 38

17 september t/m 23 september
Pagina 50 - ‘Zoek jezelf bij de broeders’

Zoek jezelf bij de broeders

Merel van Ommen ,

Twintig jaar na de eerste Kloostergasten wagen bekende Nederlanders zich opnieuw drie dagen aan een – inmiddels hip – leven vol rust en contemplatie.

Emile Roemer in de Abdijbibliotheek

Hoe zou het je vinden als je een heel weekend aan de hand wordt meegenomen in een fijn retraiteprogramma? Even niet hoeft na te denken wat je allemaal zult gaan doen? Diepere verbinding maakt met jouw inner nature? En stil mag staan bij vragen die niet te googelen zijn? Om aandacht te geven aan je spirituele ontwikkeling hoef je niet naar Bali voor een yogacursus, over je nek te gaan tijdens een sjamanistische theeceremonie in Peru of tien dagen je mond te houden op een Tibetaanse berg. Om ‘de weg naar binnen’ te vinden reis je gewoon af naar het gezellige Brabant.

De abdijgemeenschap van Berne is de oudste nog bestaande kloosterorde van Nederland. Het is een relatief kleine gemeenschap van dertien norbertijnen variërend in de leeftijd van bijna vijftig jaar tot dik in de negentig. Ze verdelen hun tijd tussen gebed, reflectie en arbeid volgens een uitgebalanceerde dagorde: hun zelfvoorzienende leven is de verwezenlijkte droom van de vegetarische hipster. Of minimalist. Of tiny-houser.  

Tijdens je verblijf in de abdij vormen drie vieringen de scharniermomenten van je dag: om 7:00 uur, 12.15 uur en 18.00 uur. Na de eerste en tweede viering geniet je van puur en zuiver eten in de refter. Chefkok Geert van Gaal kan zonder problemen rekening houden met jouw glutenallergie. Tussen de bedrijven door kun je ‘aarden’ in de moestuin van de abdij, nip je aan een latte macchiato in de boekwinkel, shop je mariabeeeldjes, kruisjes, kaarsen of handgemaakt aardewerk uit het Franse Taizé of volg je inspirerende workshops zoals ‘Boekbinden met steenfineer’. In de avond wacht er een heerlijk goudgeel abdijbiertje – winnaar van drie prijzen tijdens de Dutch Beer Challenge! – op je in het Proeflokaal.

Uiteraard kun je de stilte opzoeken in de kerk, maar een praatje maken met de locals is ook altijd mogelijk. Want naast de onverwoestbare grijze norbertijnen, bevolken paters en zusters uit landen als Indonesië of de Filippijnen de abdij. Zelfs bekende Nederlanders zoals Noraly Beyer, de Limburgse Commissaris van de Koning Emile Roemer, paralympische sportvrouw Esther Vergeer, presentator Evi Hanssen, mediaboswachter Tim Hogenbosch en de Vlaamse acteur Thomas Cammaert hebben al een logeerplekje weten te bemachtigen in deze hidden gem. Tijdens de opnames van Kloostergasten verruilden zij hun hectische leven voor een verblijf achter de kloostermuren aan de Maas.

Ontmoeten wij je snel in Brabant?