VPRO Gids 37

10 september t/m 16 september
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Bessel van der Kolk

Het boek Traumasporen en de laatste Zomergasten-aflevering van dit jaar (28 augustus jl., NPO 2) zijn voor mij van onschatbare waarde. Dank je wel Janine. Dank je wel Bessel. Dank je wel VPRO.

PAULA EMANUEL (86), DEN HAAG

Bessel van der Kolk (2)

U heeft de wetenschappelijke charlatan Bessel van der Kolk urenlang een publiek forum gegeven. Uw redactie heeft kennelijk haar huiswerk niet gedaan. Schaam u. En van die club ben ik lid. Tijd om mij ook zelf te schamen.

H.F.M. CROMBAG, MAASTRICHT

Van der Wielen weg

Met verslagenheid hoorde ik dat Pieter van der Wielen het bijltje erbij neer gooit wat Nooit meer slapen betreft. Geen tranen, dat niet, maar ik ben een volbloed radioluisteraar en zal hem missen. Zo vaak heb ik gedacht: wat is die man opvallend goed voorbereid, wat weet hij veel en wat doet hij het goed! Vele malen heb ik rechtop in bed zittend geluisterd, met het licht aan om niet in slaap te vallen. Ik denk dat ik wel begrijp waarom hij ermee ophoudt en er zullen gelukkig vast interessante opvolgers komen die dit programma voortzetten. Ik wens Pieter het allerbeste en ben benieuwd hoe en wat we van hem zullen horen in de nabije toekomst.

Y.S. BREUGELMANS

Cassetteweb

De VPRO Gids viert de revival van het cassettebandje met Cassetteweb, waar we herinneringen aan uw favoriete bandjes verzamelen. Een kleine bloemlezing.

Een speciale band

Ah, het cassettebandje... Wanneer het na vele malen afspelen ging ‘zeilen’ kon je het weer strak krijgen met een Bic-pen, maar het hield een keer op en dan brak de tape. Of de tape werd opgevreten door de speler en in het gunstigste geval was het niet zo erg geplisseerd dat het nog te redden was, heel voorzichtig met de Bic-pen. Het geluid was niet supergoed meer, maar hij deed het tenminste nog! Fast forward naar nu: wij hebben sinds een paar maanden een fantastische nieuwe oude koets, een Mercedes-Benz C 280 uit 1997, met – jawel – een cassettespeler en als kers op de taart zes opberglaatjes! Bewaarderig als ik ben hadden we nog wat cassettes, dus het feest was bijna compleet. Op één bandje na: Singles van The Specials. Thuis vaak in de cd-speler te vinden en een favoriet van onze kinderen, inmiddels 42 en 37, maar ook fijne reismuziek en dus vaste aanwezige op cd in vorige auto's. Gelukkig heb ik de cassette via Discogs kunnen scoren. Wel in het VK, dus er kwamen inklaringskosten bij. Dat was geen punt, deze móesten we gewoon hebben! En uiteraard ligt er ook een Bic-pen in het dashboardkastje.

MARINA LANGESTRAAT

De perfecte mix

Ik studeerde in Rotterdam en was destijds lid van de Platenbibliotheek aan het Kruisplein, naast de beruchte Pauluskerk, waar heel bijzondere lui rondhingen. In de Platenbieb kon je platen lenen, voor één gulden of, als het een nieuwe release was, twee gulden vijftig. Ik was net geïnteresseerd geraakt in een nieuwe stroming binnen de jazz, fusion. Eerst kocht ik lege bandjes bij de Hema, vijf voor vijf gulden, en daarna werden de platen gehuurd. Alles wat in mijn oren saai was (lees: langzaam/ballads) kwam niet op mijn bandjes! Resultaat is een verzameling van voornamelijk uptemponummers van drie artiesten die hun sporen en centjes ruimschoots hebben verdiend. Toen kon je nog geld verdienen met instrumentale krachtpatserij. Moet je nou niet meer mee aankomen op ‘jazz’-festivals.

JEROEN

Herstel

In het artikel ‘Feit en frictie’ (VPRO Gids #36, p. 10) zijn de slotzinnen helaas weggevallen. Het citaat van Sander Schimmelpenninck eindigt als volgt: ‘De groep mensen die geïnteresseerd is in een goed gesprek – met indrukwekkende gasten die over autoriteit en kennis beschikken – is groot genoeg. Het resultaat van de huidige kijkcijferdruk is een hele reeks net-niet-talkshows.’