VPRO Gids 34

20 augustus t/m 2 september
Pagina 57 - ‘Ondernemingsgezin’

Ondernemingsgezin

Maarten van Bracht ,

In Kunststof een gesprek met Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media.

Gunay Uslu

De ‘zeven vinkjes’ van Joris Luyendijk bevestigden nog eens dat de maatschappelijke bovenlaag alles mee heeft om daar te kunnen blijven en zich te reproduceren. Alle anderen kost het veel moeite om te stijgen op de sociale ladder. Maar hún biografieën zijn vaak interessanter. Neem migranten(kinderen). De ouders van Gunay Uslu (1972) kwamen als Turkse gastarbeiders midden jaren zestig naar Nederland. Vader dreef een pension en een koffiehuis, moeder deed de boekhouding. Ondernemingszin, doorzettingsvermogen en bewijsdrift kenmerken ook (‘we hebben allemaal hun voorbeeld gevolgd’) hun kinderen Atilay (van touroperator Corendon), Meral (documentairemaker) en Gunay.

Zij is cultureel ondernemer, bestuurder en politicus, met het staatssecretariaat Cultuur en Media in Rutte IV als voorlopig laatste stadium, na een afwisselend en divers traject: mavo, havo, lyceum, hogeschool en universiteit (master cultuurwetenschappen en promotie), universitair docent, met Atilay in de directie van Corendon, eigen bedrijf Gunay Uslu Projects Art & Culture, projectmanager Rijksmuseum, conservator en curator van tentoonstellingen – met zo’n staat van dienst is het niet vreemd als je in Den Haag kunst & cultuur en media krijgt toebedeeld. In haar portefeuille zit Cultuur-, Erfgoed-, Bibliotheek-, Archief- en Mediabeleid, Onafhankelijke journalistiek, en Commissariaat voor de Media.

Deze laatste instelling, ook wel mediawaakhond genoemd, kan zomaar een van de gespreksonderwerpen worden in Kunststof, waar Gunay Uslu vanavond te gast is, want het CvdM oordeelde onlangs dat het omroepbestel ‘niet meer van deze tijd’ is, met elf omroepen – sinds de komst van Ongehoord Nederland en Omroep Zwart – te versnipperd, dat het ‘stromingsbeginsel’ niet meer aansluit bij de maatschappij en ons publieke bestel –  waarop men in het buitenland stinkend jaloers is – dus op de schop moet. De raad van bestuur van de NPO gaf daarop toe dat het bestel niet meer ‘beheersbaar’ is. Staatssecretaris Uslu stelde vervolgens volgens goed gebruik een commissie aan die in juli 2023 en voorstel moet doen om het bestel om te toveren. Haar partij D66 wil overigens af van ledenaantallen als criterium voor een omroep. Wat zou ze er zelf van vinden?