VPRO Gids 30

23 juli t/m 5 augustus
Pagina 40 - ‘Re-Tour’

Re-Tour

Maarten van Bracht ,

Komt dat zien. Er is weer een echte Tour voor vrouwen.

Vandaag, op de slotdag van de Tour, begint in Parijs een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De proloog bestaat uit elf rondjes Champs-Elysées. Daarmee is de Tour de France Femmes terug van weggeweest, want een Tour féminin bestond weliswaar al sinds 1984, maar veranderde regelmatig van opzet en uitvoering en sloeg ook jaren over, om in 2014 te worden teruggebracht tot een eendaagse wedstrijd. Die werd bijna steeds een prooi van Nederlandse vrouwen – Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering – maar zeg nou zelf, een Tour is wat anders. Dezelfde Marianne Vos maakte zich samen met andere vrouwen al jaren sterk voor een meerdaagse etappewedstrijd, en die is er nu: de Tour de France Femmes à Zwift, want zonder sponsoring én tv-rechten heeft ook professioneel vrouwenwielrennen geen bestaansrecht.

Het werd tijd, want de vrouwen rijden al alle wielerklassiekers, een EK, WK en ook een Ronde van Italië voor vrouwen, de Giro Donne.  

De Tour de France Femmes telt acht etappes en beweegt zich oostwaarts tot in de Vogezen, om volgende week zondag na een zware bergrit te eindigen op La Super Planche des Belles Filles (1140 meter). Volgens de overlevering vluchtten de Mooie Meisjes uit het naburige dorp tijdens de Dertigjarige Oorlog voor Zweedse huurlingen naar de berg en pleegden liever zelfmoord door van een plateau in het bergmeer te springen dan in handen te vallen van hun belagers. De slotkilometer van de klim voert over een zandweg, met ook een steilste strook van 24 procent – vandaar dat Super, uit te spreken als Supèèr. Geen samenvattingen, de etappes worden integraal uitgezonden.