VPRO Gids 3

15 januari t/m 21 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Kulebiaka à la Teun

Wat een heerlijk recept van Teun van de Keuken (VPRO Gids #51/52, p. 22). Van de week meteen even uitgeprobeerd, makkelijk te bereiden en echt lekker.

JAN HALVERHOUT, BUITENPOST

Sisi

Wat een rare, discriminerende opmerking aan het slot van het artikel over de nieuwe Sisi-serie (VPRO Gids #51/52, p. 46, ‘Sisi zonder suiker’): ‘Misschien moet oma dan wel even gewaarschuwd worden dat dit niet de Sisi is die ze kent.’ Veel oma’s kunnen tot op hoge leeftijd lezen en hoeven niet gewaarschuwd te worden voor die nieuwe productie. Bovendien heb je ook jonge oma’s.

NORA STEEN, OUDESCHILD

Vmbo

In zijn column in VPRO Gids #1 schrijft Cesar Majorana over zijn tijd op het vmbo (p. 17, ‘Leren frauderen’). Hij heeft daar niet veel geleerd, behalve wat illegale skills die de leerlingen elkaar onderling bijbrachten. Later heeft hij het over vmbo-leerlingen ‘die gedoemd zijn tot onderbetaald supermarktwerk’. Daar generaliseert hij een flink aantal trapjes te veel. Veel vmbo’ers gaan door naar het mbo en leren daar een mooi vak. Ook gaan sommige vmbo’ers via de havo of het mbo door naar het hbo. Cesar gaat hier gierend uit de bocht met z’n vooroordeel. Nogal unfair tegenover de hard lerende vmbo-kids!

WALTER DE REUS, AMSTERDAM

Wintergasten

Wij hebben genoten van de vier wintergasten (VPRO Wintergasten, 27 t/m 30 december 2021, NPO 2) en vooral ook van de wijze waarop Janine Abbring de gesprekken met schijnbaar gemak en takt leidde. Haar interviews zijn van hoog niveau. De gasten hebben mede dankzij haar inlevingsvermogen en kennis heel veel over zichzelf en hun kunst losgelaten. Hulde.

A. MEIJER, HOUTEN

Wintergasten (2)

Dit is een beter format dan Zomergasten! Veel meer spanning en diepgang, mogelijk door beperktere tijd. Ook komen de kwaliteiten van Janine nog beter tot hun recht, haar IQ en EQ leveren geweldig diepgaande gesprekken op. Deze diepgang mis ik soms in Zomergasten, al was Alfred Birney een uitzondering. Dit zijn de pareltjes waarvoor ik VPRO-lid blijf.

A.J.J. VAN DER ZON

Wintergasten (3)

Ik kan het toch niet laten te zeggen: balsem voor de ziel, de vier wintergasten, meer dan voorbeeldig geïnterviewd door Janine Abbring. Wat een waaier aan kleuren gaven Marina Abramović, Yuval Harari en Colson Whitehead aan onze grauwe Hollandse winteravonden, met als klap op de vuurpijl de ontroerende humor van Grayson Perry in zijn zuurstokroze jurk. Dank!

CLARIET BOEYE, LEIDEN

Aandacht voor Arte (2)

J.C. Huisson klaagt over de ruime aandacht voor Arte (VPRO Gids #2, ‘Forum’). Die zou disproportioneel zijn. De Duits-Franse kwaliteitszender kan in deze talen worden ondertiteld. Dat is bijzonder, want overal in Europa gebruikt men nasynchronisatie. Voor mij is dit meestal voldoende. Ik ben geboren in 1950 en van een generatie die op de middelbare school standaard les kreeg in Frans, Duits en Engels – toen nog in die volgorde van belangrijkheid. Ooit werden Nederlanders geroemd om hun talenkennis. Kom daar heden ten dage nog eens om! Men denkt ten onrechte overal wel met ‘een mondje Engels’ terecht te kunnen. Frans en Duits echter zijn de meest gesproken Europese talen. Is het misschien een idee om een talenstudie te gaan doen om alsnog van Arte te kunnen genieten?

GERARD URSEM, ARNHEM