VPRO Gids 28

9 juli t/m 22 juli
Pagina 80 - ‘Genderparadijs?’

Genderparadijs?

Bas Smolders ,

Lieve Blancquaert zoekt uit of Thailand echt de veilige haven voor transgenders is waarom het land bekend staat.

Terwijl de Vlaamse fotograaf en documentairemaker Lieve Blancquaert door Bangkok loopt, ziet ze niemand raar opkijken van de tomboys en ladyboys op straat. De Thai lijken transgenders te accepteren en onderscheiden veel verschillende genderidentiteiten. Thailand probeert zelfs queer toeristen te lokken met de slogan ‘Go Thai, be free.’ In de tweede aflevering van Let’s Talk About Sex onderzoekt Blancquaert of de Thaise bevolking echt zo ruimdenkend is.

Mensen van over de hele wereld trekken speciaal naar Bangkok voor genderbevestigende chirurgie. In de goedkoopste klinieken wordt geslachtsverandering aangeboden voor slechts 2200 euro. Een dokter in Chinatown vertelt Blancquaert dat de transplantatie van mannelijke geslachtsdelen wel nog erg lastig is. Voor vrouwelijke geslachtsdelen lijkt hij echter zijn hand niet om te draaien, ‘you just cut it and make a hole.’ De operatie is bijna als naar de supermarkt gaan; er komt geen bedenktijd of begeleiding aan te pas en de patiënten staan na zes uur alweer buiten.

Ondanks dat het voor sommigen dus vrij gemakkelijk is om in Thailand een fysieke transitie door te gaan, blijkt de openbare tolerantie schijn. Binnen families worden transpersonen vaak niet aanvaard en vanwege stigmatisering en discriminatie werkt het grootste deel in de prostitutie. Daarnaast staat de Thaise overheid niet toe om geslachtsregistratie aan te passen.

Toch is het Thaise genderparadijs geen verloren zaak. Er zijn steeds meer transgender rolmodellen die zich inzetten voor acceptatie. Zo wil de eerste transgender miljardair van Thailand, Anne, een eigen realityshow beginnen en maakt ze zich op hoog politiek niveau hard voor transrechten. Ze heeft er vertrouwen in dat er binnen een paar jaar veranderingen zullen komen, waardoor alle mensen in Thailand daadwerkelijk vrij zijn om te zijn wie ze zijn.