VPRO Gids 28

9 juli t/m 22 juli
Pagina 65 - ‘Beschermingscatastrofe’

Beschermingscatastrofe

Maarten van Bracht ,

In juli 2021 eisten zware overstromingen in vooral Duitsland een hoge tol.

Vorig jaar rond deze tijd leidden onophoudelijk zware slagregens in diverse landen in Europa tot overstromingen. Er vielen doden – in Duitsland minstens 189, in België 41 – en de materiële schade bedroeg vele tientallen miljarden euro’s. In Nederland werd Valkenburg aan en door de Geul zwaar getroffen, een aantal stadswijken en dorpen in Zuid-Limburg moest worden geëvacueerd.

In Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts traden alle zijrivieren links van de Rijn buiten hun oevers. Een alles verwoestende watervloed baande zich een weg door het Ahrdal en de Eifel, waar de meeste slachtoffers vielen en de schade aan huizen en infrastructuur het grootst was. Toen de ergste nood was gelenigd en de omvang van de catastrofe was bepaald en meteorologisch verklaard, bleef de belangrijkste vraag tot op heden onbeantwoord: was de ramp te voorzien en had die voorkomen kunnen worden? Waarom werd niet tijdig gewaarschuwd, werden voorspellingen in de voorafgaande week genegeerd en lieten deelstaatpolitici – de beide milieuministers waren en bleven op vakantie – het crisismanagement over aan lokale bestuurders, vrijwilligers vaak? Op de meeste vragen kwam geen duidelijk antwoord, de slotsom luidt volgen de ARD-reportage Die Flut – Chronik eines Versagens [falen] dat het met de ‘Katastrophenschutz’ in Duitsland slecht is gesteld. Laaggelegen gebieden langs rivieren worden nog steeds volgebouwd en hoogwaterwaarschuwingssystemen voor kleine waterwegen ontbreken. Weerdeskundigen menen dan ook dat een dergelijke ramp zich opnieuw kan voordoen. De reportage doet navraag in het Ahrdal, Hagen, Stolberg, Erftstadt en Schleiden bij slachtoffers, burgemeesters en hulpverleners.

Morgen volgt het ZDF (uit Mainz, Rijnland-Palts) met Die Flut – Zwischen Wut und Mut, in zoals de titel al aangeeft gaat het in deze reportage meer om de emotionele en traumatische aspecten in de nasleep van de ramp. Aan het woord komen nabestaanden van slachtoffers, hulpverleners en lokale bestuurders.