VPRO Gids 26

25 juni t/m 8 juli
Pagina 98 - ‘Krom verhaal’

Krom verhaal

Elja Looijestijn ,

Op een schrijnende manier wordt duidelijk waarom Guatemala ook wel een bananenrepubliek wordt genoemd. 

Stef Biemans in Guatamala

In de vierde en laatste aflevering van Tussen de Amerika’s gaat Stef Biemans naar Guatemala, waar Carmen Poyon vertelt over de nacht in 1981 toen haar man meegenomen werd door het leger. Felipe was een van de 200.000 doden en 50.000 vermisten die de bijna veertig jaar durende burgeroorlog geëist heeft. De aanleiding is krom en geel, aldus Biemans. ‘De genocide in Guatemala is een goed voorbeeld van wat de VS hebben aangericht in Midden-Amerika. De Amerikaanse United Food Company wilde goedkope bananen, en daarvoor ruimden ze regeringen die niet achter het bedrijf stonden uit de weg. Ze beweerden dat ze een communistisch regime omverwierpen, maar het ging om goedkope bananen en onderdrukking van de oorspronkelijke bevolking.’

De huidige regering ontkent dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Biemans filmde op een bijeenkomst van ex-militairen, die hun handen wassen in onschuld. Dat had nog een spannend staartje: ‘We mochten alleen de generaal interviewen, maar het lukte toch om ook wat andere mensen te spreken op de vergadering. Toen we daarmee klaar waren, werd onze Guatemalteekse researcher zenuwachtig en zei dat we snel weg moesten gaan.

Die avond gingen we wat eten in een tacorestaurantje. Tussen alle gewone mensen zat een heel chic jong stel opzichtig te zoenen. Toen we weggingen vroeg de jongen wie we waren en waar we verbleven. Toen we vertelden dat we een Nederlandse filmploeg waren, bood hij aan ons een lift te geven in zijn grote, dure auto. Toen we bij het hotel aankwamen zei de geluidsman: “jongens, denken jullie niet dat deze mensen vannacht terugkomen om het materiaal van die militairen te stelen?” Toen hebben we wel onrustig geslapen.’ Uiteindelijk bleek het gelukkig vals alarm, want de beelden zijn vanavond te zien in Tussen de Amerika’s.