VPRO Gids 26

25 juni t/m 8 juli
Pagina 57 - ‘ Ja of nee?’

 Ja of nee?

Cecile Elffers ,

De Sekszusjes praten vanavond openhartig over consent: wederzijdse instemming. En dus ook over grensoverschrijdend gedrag. Al snel vloeien er tranen.

Op het CSB in Amsterdam beginnen Marcelle en Krista Arriëns, alias de Sekszusjes, vanavond aan hun derde les in seksuele voorlichting. Die gaat over consent, wederzijdse instemming. En dus ook over de keerzijde: grensoverschrijdend gedrag. De zussen schrikken als ze van jonge meisjes horen dat die op feestjes al vaak tegen hun zin bij hun billen of borsten zijn gegrepen. Groeit er opnieuw een generatie op die denkt dat dit ‘er nou eenmaal bij hoort’?

Dat idee willen de Sekszusjes graag doorbreken. In hun les over consent durven ze weer hun eigen ervaringen te delen, ook al schieten de tranen ervan in hun ogen. Die persoonlijke verhalen maken goed duidelijk dat seks tegen je wil niet per se een kwestie is van een enge man die uit de bosjes springt, maar juist kan ontstaan vanuit een vrijwillige interactie die verkeerd afloopt. Dat een ja een nee kan worden, illustreert Marcelle bijvoorbeeld met een openhartig verhaal over een vakantieflirt die niet ophield toen Marcelle zei dat ze niet meer wilde.

In een rollenspel oefenen de leerlingen met nog zo’n ingewikkelde situatie: wat als je de seks met je vaste verkering niet fijn en te hardhandig vindt, hoe zeg je dat dan? Het is ontroerend om te zien hoe de jongens, die eerst nog zwart-wit lijken te kijken naar consent, meedenken over manieren om zoiets aan te kaarten. Ook zien we een hoopvol gesprek tussen een jongen uit de brugklas en zijn vader, die hem uitlegt dat grenzen respecteren je juist veel aantrekkelijker maakt voor meisjes.

Maar de aangrijpendste scène wordt buiten school gefilmd. Krista en Marcelle gaan bij hun eigen moeder langs om te praten over het vriendje dat Krista als tiener had en die, naar later bleek, over haar grenzen ging. Moeder vermoedde wel iets, maar ze durfde niet door te vragen. Daar heeft ze nu nog altijd spijt van. Met dit bijzondere gesprek onderstreept Naakt voor de klas met de Sekszusjes de missie van het programma: praat met je kinderen over seks! Oók dus als je het ongemakkelijk vindt en óók als je denkt dat ze er niet op zitten te wachten.