VPRO Gids 23

4 juni t/m 10 juni
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Johan Cruijff

 

Zo’n mooi omslag (VPRO Gids #17) nodigt uit tot een creatie voor mijn voetbalminnende nageslacht: JC verheft zich boven de aarde!

 

RIA HARTSINK, VINKEVEEN

Slag om de Schelde (2)

In de film De Slag om de Schelde (‘Forum’ #21) zie ik een militair zweefvliegtuig – getrokken door een militair motorvliegtuig – neerstorten in het door de zee overstroomde Walcheren. Het zweefvliegtuig was op weg naar Nijmegen (operatie Market Garden). Walcheren is geïnundeerd door het kapotschieten van enkele dijken. Maar dat klopt niet. De Slag om Nijmegen (operatie Market Garden) vond plaats vóór de slag om de Schelde! Dat zweefvliegtuig stortte neer vóór de inundatie van Walcheren.

SAM VAN DER ZEE, MIDDELBURG

Televisieaanbod (2)

Siemen Dijkstra uit Dwingeloo gooit natuur op televisie op één hoop met onnozele spelletjes en prietpraatprogramma’s. Hij noemt het ‘natuurporno’. ( ‘Forum’ #21). Ik kom wel vaker mensen tegen die totaal vervreemd zijn van de natuur. Ze hebben er geen oog (meer) voor en kunnen zich niet meer verwonderen over de bijzondere wereld van flora en fauna. Dat je die niet ongestraft kunt vernietigen dringt niet meer tot hen door. Het verval van de mens is in het stukje van Siemen treffend verwoord. De enige leeuw waar hij nog respect voor heeft is Loeki.

TOINE ROMMERS, BOSSCHENHOOFD

Herrie en prikkels

Is het nog mogelijk programma's te maken zonder razendsnel verspringende beelden, zonder ingemonteerde geluiden en muziek die teksten onverstaanbaar maken, zonder plotseling een interview te onderbreken of natuurgeluiden te vervangen? Is het mogelijk een radioprogramma te maken waarin een normaal spreektempo wordt gehanteerd dat niet onder druk staat van de klok en met onderwerpen die langer dan een paar minuten mogen duren? Niet iedereen is gediend van een overvloed aan prikkels omdat we niet zonder kunnen en geen stilte meer verdragen. Voor mij steeds meer reden om een programma aan mij voorbij te laten gaan.

INE CLAESSENS, DIEMEN

Herrie en prikkels (2)

Is er in Hilversum wellicht iemand die de dames en heren van het geluid kan duidelijk maken dat de ‘muziek’ die bij films en televisieprogramma’s over de gesproken tekst wordt geplaatst als zijnde leuk en stimulerend wat mij betreft niets toevoegt aan de zaken waar het om gaat, namelijk de gesproken tekst (toch al vaak onverstaanbaar gemompel bij Nederlandse producties), maar heel veel ergernis wekt. Ik zap me suf tussen het versterken van de teksten en het dempen van de bijkomende herrie.


Onlangs bekeek ik thuis een van mijn favoriete films uit de oude doos: Soylent Green van Richard Fleischer, gemaakt in 1973 met Charlton Heston in de hoofdrol. Nog steeds een klassieker. Nu is het aardige dat het verhaal van Soylent Green zich afspeelt in 2022… In dit jaar dus! Misschien aardig om in het kader van toekomstvoorspellingen die toch best een beetje in de goede richting zaten deze film weer eens in het zonnetje te zetten?

KEES KATER, VIANEN