VPRO Gids 22

28 mei t/m 3 juni
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Cleo
België 2019. Drama van Eva Cools. Met o.a. Anna Franziska Jaeger, Roy Aernouts, Yolande Moreau, Martha Canga Antonio en Natali Broods.

De zeventienjarige Cleo (Jaeger) woont in Brussel bij haar grootmoeder (Moreau) sinds haar beide ouders een jaar eerder omkwamen bij een auto-ongeluk. Met haar dwarse gedrag maakt ze het haar omgeving niet makkelijk. Dan ontmoet ze op een avond de geheimzinnige, heel wat oudere Leos (Aernouts), die haar enige troost lijkt te kunnen bieden. De plot van dit stemmige, afwisselend Vlaams en Frans gesproken drama zwalkt een beetje, maar de acteurs zijn goed en de onderlinge verhoudingen worden subtiel en liefdevol geschetst. Sfeervolle beelden van Brussel ook.

Image of Victory
Israël 2021. Drama van Avi Nesher. Met o.a. Joy Rieger, Ala Dakka, Eliana Tidhar en Tom Avni.

Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948 heeft de Egyptische regering haar zinnen gezet op de kibboets Nitzanim. De idealistische journalist en filmmaker Hassanin krijgt de opdracht om deze inval te verslaan. Hoe meer beelden hij schiet, hoe meer hij zich afvraagt of hij wel aan de goede kant staat. Regisseur Avi Nesher (The Band, Doppelganger) toont beide kanten; die van Hassanin en die van verzetsstrijder en kibboets-bewoonster Mira Ben Ari. Haar waargebeurde verhaal diende ter inspiratie voor Image of Victory. Neshers versie komt wat traag op gang, maar het eindresultaat is een indrukwekkende weergave van de gebeurtenissen tijdens deze strijd.

Bloody Marie
Nederland 2019. Actiefilm van Guido van Driel en Lennert Hillege. Met o.a. Susanne Wolff, Dragos Bucur, Alexia Lestiboudois, Teun Luijkx en Jan Bijvoet.

Nog niet zo heel lang geleden maakte de Duitse Marie Wankelmut (Wolff) de graphic novel Porno for the blind, waarmee ze veel succes had. Maar een opvolger laat op zich wachten, omdat Marie liever drinkt dan dat ze tekent. En zo dobberen haar dagen voorbij in een zee van alcohol. Totdat ze het hoertje Iliana en haar pooier Dragomir ontmoet en Marie wel in actie moet komen. Waardige opvolger van Van Driels prachtige debuutfilm De wederopstanding van een klootzak (2008) is al even ongrijpbaar en intrigerend. Geschreven en geregisseerd door Van Driel samen met zijn vaste cameraman Hillege.

Eyimofe
Nigeria 2020. Drama van Arie Esiri en Chuko Esiri. Met o.a. Emmanuel Adeji, Mary Agholor, Kemi Lala Akindoju, Ivy Akinyode en Jude Akuwudike.

Tweeluik dat zich afspeelt in de Nigeriaanse megastad Lagos. In het eerste deel levert elektricien Mofe continu gevecht met een oude, krakkemikkig bedrade schakelkast, die om de haverklap kortsluiting geeft: een metafoor voor hoe het leven van tegenslagen en improviseren aan elkaar hangt. Dat geldt ook voor Rosa, de kapster en hotelbardame in deel twee. Ze wil naar Italië, terwijl Mofe van Spanje droomt. De in Nigeria geboren, in de VS opgeleide tweelingbroers Arie en Chuko Esiri schetsen in hun bedachtzame speelfilmdebuut een wrede pikorde van haves en havenots, die ze kalm observerend opdienen.

naar vpro cinema