VPRO Gids 2

8 januari t/m 14 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Cover

Op de VPRO Gidsen staan de mooiste covers, elke week weer. Van foto's, fotocollages en tekeningen. De cover van gids # 50 is werkelijk van grote klasse. Wat een mooie cover met die mooie tekeningen van vogels. Haast het inlijsten waard. Helaas vind ik de lijnen een klein minpuntje. Het is voor mij een reden het boek van Nicolien Mizee te bestellen. Al was het alleen maar voor de tekeningen. Zelf ben ik geen fanatieke vogelaar, alleen als hobby. Als ik ga fietsen/wandelen gaat de verrekijker mee. Je ziet zoveel meer en je beleeft de natuur anders. Voor 2022 mogen jullie Nicolien vragen om nog een cover voor de VPRO Gids te tekenen. 

J. WEVER, LAAG SOEREN

Aandacht voor ARTE

Zo 12-12: ruim een halve pagina voor een documentaire van 25 minuten over Romeins badderen op ARTE. Omdat het over Bath in Engeland gaat, wordt een deel Engels gesproken. Met naar keuze Duitse of Franse ondertiteling en idem audio- commentaar/voice over.


Ma 13-12: een hele pagina voor een documentaire over Olivia de Havilland op ARTE. Ze filmde in Hollywood, dus heel veel Engels gesproken, met Franse of Duitse audio/voice-over, geen ondertiteling.


Di 14-12: bijna een hele pagina voor een documentaire van 55 minuten over Boris Jeltsin, een thema-uitzending van ARTE. Veel Russisch gesproken, met Franse of Duitse voice-over. Duits is niet Duits ondertiteld, Russisch wel. Zowel het Russische als het Franse commentaar is volledig Frans ondertiteld.


Wo 15-12: een hele pagina voor een Franse documentaire van 55 minuten over Marguerite Duras op ARTE. Frans (soms Engels) gesproken met naar keuze een Duitse voice-over, maar geen Duitse ondertiteling.


Do 16-12: bijna een hele pagina voor een documentaire van 23 minuten op ARTE over een Française die overwinterde in een klooster in de Himalaya. Naar keuze Duitse of Franse audio; wel Franse ondertiteling, maar geen Duitse.


ARTE is zeker geen slechte zender, maar ik vind de ruime aandacht die deze zender regelmatig krijgt in de VPRO Gids disproportioneel.


Mvrgr,

J.C. HUISSON

Langs de Maas

Na mijn werkzame leven heb ik gedurende een tiental seizoenen de Maas bevaren met mijn plezier boot, in Nederland, België en Frankrijk. En daarbij zeer genoten van deze prachtige rivier en de dorpen en steden met hun aanlegplaatsen, de restaurants en de cultuurhistorische erfenissen. Ik keek dan ook met nieuwsgierigheid uit naar de breed aangekondigde serie Langs de Maas, met Huub Stapel. Helaas, wat een slap en oppervlakkig programma. Het lijkt mij meer een programma ter meerdere eer en glorie van een belangrijke Nederlandse cultuurdrager... Wat een pedante kwal is die Huub Stapel. Hij heeft zich nergens echt in verdiept en het wordt helemaal erg als we ook nog mogen meegenieten van zijn geveinsde emoties in zijn geboortehuis in Tegelen. Veel goedkoper kan het niet. Jammer, want er is met wat meer echte interesse en verdieping wel degelijk een prachtig en interessant programma te maken over deze prachtige waterweg die ons land verbindt met onze zuiderburen.

ROB VERNOOY , ZEIST