VPRO Gids 18

30 april t/m 6 mei
Pagina 39 - ‘Films on demand’
papier
39

Films on demand

Interessante films in het on demand aanbod van streamingdiensten als Netflix, NPO Start, Videoland en HBO Ziggo.

Touchez pas au grisbi
Frankrijk/Italië 1954. Misdaad van Jacques Becker. Met o.a. Jean Gabin, René Dary, Jeanne Moreau, Lino Ventura en Dora Doll.

Vrienden Max (Jean Gabin) en Riton (René Dary) slaan hun spreekwoordelijke allerlaatste slag. Hun loyaliteit aan elkaar wordt getest wanneer drugsdealer Angelo (Lino Ventura, in zijn eerste rol) de enorme buit in handen probeert te krijgen. Klassiek, stijlvol, in Parijs opgenomen gangsterdrama is meer een milieuschildering en een gedetailleerd portret van vriendschap binnen die kringen, zonder actie en spanning te verwaarlozen. Regisseur Jacques Becker (Casque d’Or) gaf acteur Gabin een nieuw imago en de Franse cinema een nieuw genre. Er is eindeloos op deze film gevarieerd, maar hij is zelden overtroffen. De 26-jarige Jeanne Moreau is te zien in een van haar eerste rollen. In Nederland uitgebracht onder de titel De onderwereld van Montmartre.

Warriors of Heaven and Earth
China/Hongkong SAR van China 2003. Actiefilm van He Ping. Met o.a. Jiang Wen, Kiichi Nakai, Wang Xueqi en Wei Zhao.

De nobele luitenant Li raakt in het oude China van de Tang dynastie uit de gratie. Hij weet een tijdlang uit de handen van de keizer te blijven maar wordt toch gevonden door een van diens dienaren, de Japanse Lai Qi, een al even formidabele vechter. Tijdens hun diverse schermutselingen krijgen Li en Lai al snel groot respect voor elkaar. Veel bloederig spektakel, met veel flair gefilmd op fraaie, woeste locaties. Niet zo goed als genregenoten als Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero, maar voor liefhebbers van epische zwaardvechtfilms valt er genoeg te genieten. De soundtrack is van de Indiase componist A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)

Io sono l'amore
Italië 2009. Drama van Luca Guadagnino. Met o.a. Tilda Swinton, Edoardo Gabbriellini, Flavio Parenti, Alba Rohrwacher en Diane Fleri.

Visueel vlammend, Visconti-esk van pathos, gelaagde hoofdrol van de kameleon Swinton. Dat vat dit op en top Italiaanse familiedrama wel samen. La Swinton speelt Emma, de Russische die met een Milanese textielbaron trouwde en gaandeweg haar gevoelens verloochende. Dan betreedt restaurateur-chef Antonio het toneel. Bijna schroeiend is de door Yorick Le Saux waarlijk op de huid gefilmde lange vrijscène tussen de liefdeshongerige overspeligen. In de uitgerekte finale neemt de Griekse tragedie het over, geserveerd met een ietwat royale hand opera-effecten. Lumineuze bijrol van Alba Rohrwacher als Emma's lesbische dochter.

What Do We See When We Look at the Sky?
Georgië/Duitsland 2021. Drama van Aleksandre Koberidze. Met o.a. Giorgi Ambroladze, Giorgi Bochorishvili, Oliko Barbakadze, Ani Karseladze en Irina Chelidze.

Bij toeval lopen apotheekmedewerkster Lisa en voetballer Giorgi elkaar tegen het lijf in de Georgische stad Kutaisi. Maar op de dag van hun eerste afspraakje worden ze door een vloek allebei wakker in een ander lichaam, waardoor ze elkaar niet meer kunnen terugvinden. Of toch wel? Toeval speelt een grote rol in deze meanderende film van scenarist/regisseur Koberidze. Bijvoorbeeld in de vele straatobservaties, die van een idyllische schoonheid zijn. Koberidze lijkt zo de kijker zelf te willen betoveren, om verliefd te worden op de stad Kutaisi en zijn bewoners.

naar vpro cinema