VPRO Gids 18

30 april t/m 6 mei
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

The Passion of the Christ

Veronica zond The Passion of the Christ uit op Eerste Paasdag in plaats van op Goede Vrijdag en heeft dus niets begrepen van het paasfeest. In de toelichting op de film lees ik in VPRO Gids #16 op p. 51: ‘Jezus’ lijden werkte blijkbaar louterend, want wereldwijd bracht de film meer dan een half miljard dollar op.’ Het causaal verband is mij onduidelijk. De Van Dale omschrijft het werkwoord ‘louteren’ als ‘in zedelijk opzicht zuiveren, beter maken’. Wel, dan word je nóg beter als je naar Titanic kijkt, want die film bracht 2,2 miljard dollar op. Belangrijkste vind ik echter de vraag waarom mensen willen kijken naar een verbeelding van de executie van hun God door middel van een verschrikkelijke, twaalf uur durende marteling. Geloven die thomassen het pas als ze het zíen? Is het leedvermaak? Of zijn ze blij dat iemand anders hun hete kastanjes uit het vuur haalt: ieder voor zich en God voor ons allen?

PAUL STEIJNEN, UTRECHT

Ine Boermans

De column van Ine Boermans is inmiddels een van de eerste dingen die ik lees zodra de gids in de bus gevallen is. Aangenaam en goedgeschreven.

P.J. WESTERHOF, BILTHOVEN

Het kruis van Tegelen

Mijn plaatsgenoot Hans Heijnen (1957) groeide op ‘in het streng katholieke Bunde’, zo lees ik in de toelichting bij Heijnens documentaire Het kruis van Tegelen (VPRO Gids #16, p. 50). Grappig, ik ben zelf geboren en – tot mijn negentiende – getogen in dit dorp, maar van strengheid heb ik weinig gemerkt. Bunde was een traditioneel katholieke gemeenschap die in niets verschilde van de omliggende kerkdorpen Meerssen, Geulle, Ulestraten, Beek, Elsloo, Itteren en Borgharen.

RIET HAUTVAST, HILVERSUM

Koningin Wilhelmina

Ik las het artikel van Bas Smolders over koningin Wilhelmina op p. 58 van VPRO Gids #17 met veel belangstelling. Daarbij bleef ik haken op de zin: ‘Wanneer Wilhelmina achttien is (…) wordt ze de eerste koningin van Nederland.’ Puristen onder de historici zouden kunnen opmerken dat de eerste koningin van Nederland Hortense de Beauharnais was, de echtgenote van Lodewijk Napoleon. Alleen heette ons land toen Koninkrijk Holland.

WIBE PLOEG

Jan Davidsz. de Heem

De puzzel in VPRO Gids #14 (p. 6) was erg moeilijk. Een doek waarvan ik altijd heb gedacht dat het geschilderd was door Jan Davidsz. de Heem (afbeelding D) is door de puzzelsamensteller toegekend aan Rachel Ruysch! Zo krijg je een puzzel natuurlijk niet opgelost. Ben reuzebenieuwd welke zoekplaatjes er nog zullen volgen.

CORRY DUBOIS, LOOSDRECHT

Jan Davidsz. de Heem (2)

Het spiet mie donders, maar de oplossing van 25 horizontaal – ‘afbeelding D (6+6)’ – is toch echt Jan Davidsz. de Heem (VPRO Gids #14, ‘Puzzel’, p. 6). Ik snapte eerst ook niet hoe ik die naam in de vakjes kwijt moest, maar ik heb het gecontroleerd met behulp van de app Artsy, een geweldig hulpmiddel om kunstobjecten te zoeken en/of te vinden.

AART NIEUWLAND, LEEUWARDEN

JC

In de documentaire JC is JC niet Jezus Christus, maar gezien het omslag van VPRO Gids #17 scheelt het niet veel. Prachtig beeld.

HARRY HERMANS, NAARDEN