VPRO Gids 17

23 april t/m 29 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Met mes

Op de foto bij het stuk over Met mes is rechts niet Nils Verkooijen te zien, maar een geblondeerde Shahine El-Hamus, die in de film Yousef speelt (VPRO Gids #15, p. 83, ‘Terug van weggeweest’). In de tekst wordt zijn naam wel correct vermeld.

FEMKE ALDERS

Braille (2)

Matthijs Das kwam niet verder dan ‘xiybc’ bij de vertaling van een brailletekst onder een afgebeeld wc-bordje (‘Forum’ #15). Hij vroeg zich af uit welk land dit bordje kwam. Na wat googelen kom ik uit bij het Vietnamese ‘xí yän bù chá’, waarvan ‘xiybc’ een afkorting is. In het Nederlands betekent dit ‘brandblussers’. Nou wil ik niet cynisch doen, maar ik zou echt niet weten wat een blinde aan deze informatie heeft. Ook niet in Vietnam.

MAARTEN VAN LANKVELT, VEGHEL

Oorlog na een pandemie (2)

Naar aanleiding van het ingezonden bericht in ‘Forum’ #15 waarin een historicus aangehaald wordt die in een OVT-uitzending beweerde dat in de geschiedenis een pandemie vaak gevolgd wordt door een oorlog wil ik toch een niet onbelangrijke uitzondering memoreren. Een van de gruwelijkste oorlogen uit de geschiedenis, namelijk de Eerste Wereldoorlog, werd juist gevolgd door een van de grootste pandemieën sinds de middeleeuwse pest, de Spaanse griep.

GERARD BOGAARDS, OEGSTGEEST

Factchecken

Onlangs is een begin gemaakt met het slopen/opblazen van de Middensluis in Terneuzen. Voor de eerste fase zou – volgens nieuwsberichten – 13.000 kilo dynamiet zijn gebruikt. Ik kon mijn oren niet geloven, maar was het snel weer vergeten. Hugo Blom neemt dit in zijn column in VPRO Gids #14 (p. 7, ‘Plof’) ook precies zo over. Ik kan mij niet voorstellen dat er werkelijk een halve vrachtwagenlading dynamiet aan te pas is gekomen. Is hier wellicht sprake van verwarring met eenheden om de kracht van een explosie uit te drukken, zoals kiloton (TNT)? Gewicht en explosieve kracht zijn uiteraard twee totaal verschillende grootheden. Kan een deskundige hier uitsluitsel over geven? Van het internet werd ik helaas weinig wijzer (hoe verrassend, quod non).

JAN SCHUTTE, ZEIST

Kundige

VPRO Gids #14, filmselectie vrijdag 8 april: ‘Verpleegster Lucia de Berk (…).’ Wanneer gaat u zich nu eindelijk eens realiseren dat er al sinds 1966 geen verpleegsters meer zijn, maar verpleegkundigen. Wat is daar nu in godsnaam zo moeilijk aan? Of is het een stil verlangen naar cartooneske zustertjes met getuite lipjes in veel te strakke minijurkjes? Het deugt echt niet.

ELSE PENNING, VERPLEEGKUNDIGE (MET TROTS)

Vader

Mijn vader de gelukszoeker, wat een prachtige liefdevolle serie. Als iedereen zo’n vader had, zou de wereld er anders uitzien.

GERDA ANDRIESMA, SCHOORL

Vader (2)

Wat een prachtige documentaireserie van Nadia Moussaïd, prachtig in de zin van medemenselijk, rauw, ontroerend, reëel, emotioneel en liefdevol. Alles komt voorbij, ook tegenstrijdigheden wat betreft het migrantenvraagstuk: daar blijven of hiernaartoe komen? Voor beide valt wat te zeggen, niets is zwart of wit.

YOLANDE HOPMAN

Vrouwenverzet

In de aankondiging van Andere tijden over de verzetsstrijdster Truus van Lier (VPRO-Gids #15, p. 16, ‘Truus deed meer’) krijgt L. de Jong het verwijt dat hij in zijn Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog het verzet door vrouwen zou hebben afgedaan met één zin: ‘Ook vrouwen en meisjes hadden een werkzaam aandeel in het verzet.’ Dat slaat nergens op. Zoiets schrijf je alleen maar op als je De Jongs boeken niet kent. Natuurlijk bespreekt hij eveneens het verzet van vrouwen. Zie voor De Jong over Truus van Lier deel 7, p. 958-959.

EEP FRANCKEN, LEIDEN