VPRO Gids 15

9 april t/m 15 april
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Braille

Leerzaam artikel over braille ((VPRO Gids #12, p. 20, ‘Fingerspitzengefühl’). Een kijkje in de wereld van mensen die hiervan afhankelijk zijn voor hun communicatie met de ziende wereld. Ik probeerde de brailletekst onder het wc-bordje (vermoed ik) te vertalen. Daar kwam ik niet uit, drommels. Of puntjes op de bovenste, middelste of onderste rij staan? Ja, dat lukte me. De eerste twee letters zijn xi. Dan yb. Tja, uit welk land komt dit bordje? Dan een c. Maar de volgende letter komt niet voor in het braillealfabet. Het lijkt een e, maar die puntjes zitten één rij hoger. Nou, dan maar de tweede regel. Begint met m öa ojv? Toen begon de vertwijfeling: waar begint of eindigt een letter? Is deze afbeelding in spiegelbeeld? Waar maak ik een denk- of leesfout? Mijn gezin wil me helaas niet verder helpen, iemand anders misschien?

MATTHIJS DAS, LEIDEN

Oorlog na pandemie

In het zondagochtendradioprogramma OVT hoorde ik afgelopen jaar een historicus zeggen dat ‘terugkijkend in de geschiedenis een pandemie vaak gevolgd word door een oorlog’. In de geschiedenisboeken krijgen oorlogen meer aandacht dan pandemieën, dus zijn de laatste minder bekend. En ik maar hopen dat hij ongelijk had.

K. HINSSEN, TETERINGEN

Glazen bol

Naast mijn bank ligt altijd een stapeltje VPRO Gids’en. Voor nog eens doorbladeren of nog niet aan toegekomen. Nu ik op die bank lig met griep (de ouderwetse) lees ik de column ‘Kont’ van Hugo Blom (VPRO Gids #9, p. 7). In de laatste alinea schrijft hij onder meer: ‘De volgende keer zal er hoogstwaarschijnlijk iets heel anders zijn. Zijn we net weer klaar voor een pandemie, breekt er een oorlog uit, valt er een meteoriet of is het gas op.’ Hugo Blom heeft een glazen bol.

MARIET DEKKING, AMERSFOORT

Ondertiteling

Zondag 27 maart was het weer eens zover: de ondertiteling bij Achter de deuren van paleis Noordeinde ontbrak. Was dit een uitzondering, dan zou ik het er niet over hebben. Maar bij de publieke omroep is het schering en inslag dat er iets mis is met de ondertiteling via 888: regels waarvan het begin ontbreekt, of het vervolg zodat de gehoorgestoorden maar moeten raden wat er bedoeld wordt. Ook komt het voor dat de ondertiteling er halverwege mee ophoudt. Of dat die stil blijft staan om vervolgens wat later in sneltreinvaart ‘bij te trekken’. Ik heb het zelfs meegemaakt dat de ondertiteling van een heel ander programma wordt gestart. Voor de goede orde: ik heb het niet over live programma’s zoals het Journaal, maar documentaires enz. Waarom zie ik deze manco’s nooit bij de BBC, VRT, Duitse zenders? Ik heb hier al heel lang over geklaagd bij de ondertitelingsafdeling. Er wordt beterschap beloofd, maar zonder resultaat. Het is treurig dat mensen die het geluid van de tv niet goed kunnen volgen op een dergelijke manier in de kou worden gezet. En dan nog iets over de ‘gewone’ ondertiteling (dus niet 888): wanneer zal men nu eens doorkrijgen dat witte letters op een witte achtergrond zo goed als onleesbaar zijn? Waarom niet geprojecteerd op een licht zwarte achtergrond (zoals AT5 doet of incidenteel het Jeugdjournaal). Kortom: er is nog heel wat werk aan de winkel in Hilversum.

J.H. DE HAAN, AMSTERDAM