VPRO Gids 12

19 maart t/m 25 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Ringo Starr (2)

Inderdaad, nonsens wat Rick de Gier schreef over drummers en Ringo in het bijzonder (VPRO Gids #8, p.67, ‘Forum’ #10). Niet gehinderd door enige kennis van zaken worden lukraak allerlei beweringen gedaan. In de docufilm Eight Days a Week is Ringo te zien en te horen in ‘Act Naturally’. Hartstikke goed, drummen en zingen tegelijk. Denk ook even aan ‘Hotel California’, waarin de drummer ook de leidende stem zingt. In The Muppet Show worden ook de pianist Ralph [onomatopee, de blaffende poedel], de trompettist Gonzo the Great, saxofonist Zoot [genoemd naar Sims] op de hak genomen, om er een paar te noemen. Keith Moon stond, evenals Ginger Baker, model voor Animal. Wat bepaalt trouwens wie de beste drummer is? Techniek? Dan wint Buddy Rich: een mindfuck show op drums liet hij zien. Veelzijdigheid? Dan wint Vinnie Colaiuta, hij is als een kameleon. Geweldig. Originaliteit? Steve Gadd? Werd bekend door zijn intro van ‘50 Ways to Leave Your Lover’, van Paul Simon. Als de VPRO Gids echt serieus genomen wil worden als cultureel blad, horen dit soort artikelen er niet in thuis.

FRANK VAN DER STARRE , HAAKSBERGEN

Arjen Lubach en KUT

Ik kijk graag naar Arjen Lubach, maar zou met nog meer plezier kijken als hij het woord KUT niet meer als scheldwoord zou gebruiken. Ik heb niets tegen het gebruik van dit woord als het gaat om het vrouwelijk geslachtsorgaan, maar het is bijzonder vrouwonvriendelijk om alles wat vervelend/rot/naar/onaangenaam is KUT te noemen. Ik weet dat dit gebruik wijdverspreid is en denk dat de meeste mensen zich niet realiseren wat ze zeggen. Want ook Janine (Abbring, red.) maakte in haar retirade tegen vrouwendiscriminatie door het mannelijke rolmodel gebruik van dit woord. Toen ze haar verhaal begon hoopte ik dat zij ook dit beledigend gebruik van het woord KUT aan de orde zou stellen, maar helaas, nee. Ook zij doet eraan mee.

Misschien kan Arjen wakker worden en in een item ook de rest van Nederland wakker schudden.

MIRJAM VAN DELFT

De jaren tachtig, verschrikkelijk

Na het lezen van het interview met Kim van Kooten en meneer Kamps (VPRO Gids #16, p.10) wil ik nog één opmerking maken over De verschrikkelijke jaren tachtig. Ik denk dat mensen onderschatten hoe traumatisch de Tweede Wereldoorlog geweest is voor mensen die in de oorlog jong waren. Zelf was ik tiener in de jaren tachtig, mijn ouders en schoonouders waren (jonge) kinderen in de oorlog. Ik denk dat veel mensen niet beseffen wat een stress en angst dat moet hebben gegeven aan die oorlogskinderen als je ouders constant maar bang zijn over dingen waar je geen weet van hebt (onderduikers, grote broers in het verzet, jappenkamp, vader opgepakt door de Duitsers en dit is alleen nog maar wat mijn ouders en schoonouders hebben meegemaakt). Ook wat dat betreft houd ik mijn hart vast voor de kinderen in Oekraïne van vandaag.

SIMONE KAMP