VPRO Gids 10

5 maart t/m 11 maart
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Naar bed

Ik heb met veel genoegen naar alle uitzendingen van Naar bed gekeken (24 januari t/m 17 februari, NPO 2). Heerlijk, die grote diversiteit, en soms ook ontluisterend vanwege de openheid van de geïnterviewde personen. Een prachtige serie, ik ben blij dat dergelijke reportages worden gemaakt en ik hoop dat ze door veel mensen zijn bekeken.

HELMA SCHUNSELAAR, EPE

Sander en de kloof (4)

Frederik Horst heeft er niet zo veel van begrepen (‘Forum’ #8). Als iemand iets erft is er misschien al wel door iemand belasting over betaald, maar niet door de erfgenaam. Voor de erfgenaam is het gewoon inkomen en het zou dus net als elk ander inkomen moeten worden belast. Misschien is de kansspelbelasting toepassen nog logischer. Het is immers puur geluk, of toeval, zo u wilt. 

JOOP AGTERBOSCH, GELDROP

Sander en de kloof (5)

Ik wil graag bemiddelen in de pennenstrijd tussen Paul Konings (‘erfenissen worden minder zwaar belast dan inkomens’, ‘Forum’ # 6) en Frederik Horst (‘over erfenissen wordt nogmaals belasting geheven’, ‘Forum’ #8). Misschien vertegenwoordigen zij elk een vrij extreme kant, maar ik kan een mooie middenweg bieden. Aangezien mensen uit de hoogste sociaal-economische klasse in Nederland hun kinderen de laatste decennia een enorme voorsprong wisten te geven, zal deze kloof gedicht moeten worden. Daarom is belasting betalen over grote erfenissen in het geval van rijken belangrijk. Om Horst tegemoet te komen stel ik echter voor geen belasting over de erfenis te heffen, maar individueel bezit vanaf bijvoorbeeld één miljoen euro zeer zwaar te belasten. Anders dan velen denken, werd vroeger in westerse landen (met name in de VS en in Groot-Brittannië) een torenhoge belasting geheven op hoge inkomens en bezittingen. Dit werkte prima. Lees ook eens het boek The Triumph of Injustice. Zo, iedereen tevreden!

MICHAEL HAJKOWSKI

Sander en de kloof (6)

Met toenemende verbijstering keek ik naar de aflevering over de gezondheidszorg van Sander en de kloof (17 februari, NPO 3). De elite wordt vertegenwoordigd door een duo dat zijn geld uitgeeft aan een belachelijk dieet, kwakzalverij en supplementen, die waarschijnlijk meer schaden dan goed doen. Er wordt gesuggereerd dat het erg is dat dit buiten het bereik ligt van mensen met minder geld! Gelukkig kunnen mensen met weinig geld zonder eigen risico terecht bij de huisarts, die echt meer verstand van gezondheid en ziekte heeft dan de kwakzalvende diëtist die in de aflevering wordt opgevoerd. Een oppervlakkige, kritiekloze aflevering, de VPRO onwaardig. Hier zie je dat Sander een leuke presentator is, maar geen goede journalist.

FENNA HOFMAN (HUISARTS), AMSTELVEEN

Ringo Starr

In het artikel ‘Happy drummer’ (VPRO Gids #8, p. 67) schrijft Rick de Gier over Ringo Starr dat hij ‘altijd het lulletje van de groep’ bleef. Een opmerking die he-le-maal nergens op slaat. Ringo was de Beatle die het minst op de voorgrond trad en al had hij niet zo’n fraaie zangstem als John, Paul en George, hij was wel een voortreffelijke drummer. In de lijst met de honderd beste drummers uit de geschiedenis van de popmuziek die het tijdschrift Rolling Stone in 2016 publiceerde, staat Ringo Starr op een zeer verdienstelijke veertiende plaats. De geciteerde uitspraak over Ringo (‘Ringo was niet eens de beste drummer in The Beatles’) heeft John Lennon nooit gedaan, dit is een broodjeaapverhaal. In werkelijkheid vond Lennon Ringo zo goed dat hij hem voor diverse soloalbums vroeg als drummer nadat The Beatles uiteen waren gevallen. 

H.C. QUIST, KOOG AAN DE ZAAN