VPRO Gids 7

13 februari t/m 19 februari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Orkest

Wat vinden Friezen ervan, denkt u, dat het NNO (Noord Nederlands Orkest) als ‘een Gronings symfonisch gezelschap’ wordt omschreven?! Het is van een oorsprong een Leeuwarder orkest, het oudste Nederlandse orkest, opgericht in 1862. Beetje jammer van Studio Steenhuis (VPRO Gids #6, p. 6, puzzel).

AART NIEUWLAND , LEEUWARDEN

Alleen verbonden

Ik lees jullie programma-aankondigingen altijd met interesse. Zo ook die van de Tegenlicht-aflevering 'Alleen verbonden' (VPRO Gids #5, p.18, ‘En de boer, hij ploegde eenzaam voort’). Bij deze aankondiging moest ik denken aan het boek Alone Together van Sherry Turkle, op de kop af tien jaar geleden verschenen, blijkens de recensie in The Guardian. De vraag is, denk ik, of we als samenleving – toen al, in 2011– de kritische kanttekeningen van Turkle bij alle geclaimde voordelen van technologie en digitalisering wat serieuzer hadden moeten nemen. Zie ook deze passage in de Guardian-recensie: ‘These are correctives to what Turkle calls the "heroic narrative" of the internet – the effusions of digital evangelists who confuse technological advance with human progress.’ ‘Alleen verbonden’ of ‘Samen alleen’, als er al een groot verschil is, maakt het veel uit?

JOS VROLIJK, OUDERKERK AAN DE AMSTEL

Vaccinatie (5)

Het artikel ‘Geen vaccin tegen bullshit’ van Arnout Jaspers (VPRO Gids #3, p. 28) gaat met name over de vloedgolf aan (allerlei) nepnieuws en factchecken. Kennelijk heeft dat nogal wat losgemaakt bij Els van Dongen. Het is opmerkelijk dat in haar lange tirade over het stuk (’Forum’ #5) de focus ligt op een zevental covid-19-gerelateerde onderwerpen die door haar op cynische wijze allemaal van het predicaat ‘complotdenken’ worden voorzien. In het stuk van Jaspers daarentegen worden zowel complotdenkers als covid-19, in ondergeschikte betekenis, slechts één keer genoemd en ook nog los van elkaar. Wat nou precies de strijdpunten zijn die voor Van Dongen de deur dichtdoen en waarom de VPRO niet langer als kritische omroep kan worden gezien, zou interessant zijn om te weten. Maar juist dat blijft onduidelijk, er wordt nergens inhoudelijk op ingegaan met argumenten. Dit maakt dat het allemaal verdacht veel lijkt op het zien van spoken en op complotdenken.

TON TEN BARGE, DE HEURNE

Vaccinatie (6)

Met een goed gevoel de brieven van Els van Dongen en Jasper van der Werff (‘Forum’ #5/#6) gelezen, niet iedereen is gek. Je zal maar kroegeigenaar zijn. Moet je eerst rokende klanten de deur wijzen, vervolgens rookruimtes maken. Dan mag je zorgen voor anderhalve meter en daarna moet de boel helemaal dicht, langdurig, jammer van de gemaakte kosten. En als de zaak weer draait staat daar als eerste de belastingdienst. Ik ken genoeg restaurants waar je met gepaste afstand van elkaar kunt eten. Maar ook die zijn dicht. In de supermarkt mag je over elkaar heen struikelen, maar de bibliotheken zijn gesloten. Is afstand houden daar zo moeilijk? En ja: iedereen moet blijven leven, iedereen moet honderd worden, iedereen heeft rechten: op stromend water, op vrijheid van meningsuiting, op weet ik veel wat. Op naar de negen miljard mensen, met nog meer pandemieën. Het verbaast mij dat de middenstand nog geen eigen partij heeft. Straks nemen weinig betalende multinationals de kroegen en restaurants over, kunnen we allemaal aan de Starbucks-koffie.

EGBERT VAN DER DOES, DEN HAAG

Revolusi (5)

Hoe kan het dat Jan Willem Hoegen (‘Forum’ #4) in uw rubriek beweert dat er aan Japanse zijde 200.000 doden vielen bij de verovering van Nederlands-Indie? De Japanse troepensterkte was circa 50.000 en er waren nog geen 700 Japanse doden. Graag een beetje factchecken om dit soort onzin te voorkomen.

JAN KENTER, DELFT