VPRO Gids 47

20 november t/m 26 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Monobloc

Mooie Close up-documentaire over een stuk plastic dat de wereld veroverde (VPRO Gids #43, p.10, ‘Wereldstoel’). In sommige landen is een tekort aan reserveonderdelen een bekend probleem. De oplossing is dan reparatie of hergebruik. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we bij een ziekenhuis in Afrika. Zo is de monobloc niet meer alleen om op te zitten, hij is ook geschikt voor ziekenvervoer.

HUGO VAN DER ZWAN, OUDEHORNE

Cyprus

Bram Vermeulen weet ons iedere keer weer te verrassen met zijn programma’s over onderwerpen die in de grote media nauwelijks aandacht krijgen. Neem zijn reportage over het tussen Turkije en Griekenland verdeelde Cyprus (VPRO Gids # 46, p. 14, ‘Onheilseiland’). Het eiland was in 1974 nog volop in het nieuws, toen de staatsgreep tegen de Grieks-Cypriotische leider Makarios werd gepleegd en de Turkse invasie plaatsvond. Daarna verdween de belangstelling voor het eiland grotendeels, en daar kunnen we ons in zekere zin gelukkig mee prijzen. Geen nieuws is tenslotte goed nieuws. Gezien de recente ontwikkelingen in zowel Griekenland als Turkije vrees ik echter dat daar binnen niet al te lange tijd verandering in komt. Om zich te beschermen tegen de Turken heeft Griekenland dit jaar zijn defensie-uitgaven enorm verhoogd en heeft het onlangs een defensiepact met Frankrijk gesloten, waarin beide landen beloven elkaar in geval van een aanval bij te staan. Koren op de molen van de Turkse premier Erdogan, die niet zal terugschrikken voor een militaire confrontatie, al is het maar om de aandacht voor de grote problemen in eigen land af te leiden. Een vlucht naar voren, die we in de geschiedenis al zo vaak zijn tegengekomen.


PS zolang ik nog geen tik van de slurf van de olifant heb gekregen, blijf ik zo nu en dan stukjes insturen en moet ik het geduld van meneer Rommers (’Forum’ # 44, ‘Geheugen #2’) op de proef stellen. Maar ja, als hij over het geheugen van een olifant beschikt, blijft het uitkijken.

ALBERT KORT, KAPELLE

Stef Biemans (2)

Brieven aan de rest van Spanje is inderdaad een prachtige serie (’Forum’ #44). Mijn vrouw en ik hebben ervan genoten. Bij een lezing heb ik zelfs een stukje van ‘Mama Afrika’ getoond.

BEN KLAASEN, HEERENVEEN

Nicolas Cage (2)

Vreemd dat in het rijtje met ‘de beste tien rollen van Nicolas Cage’ Moonstruck ontbreekt (VPRO Gids #45, p. 34, ‘Being Nicolas Cage’). In die romantische komedie uit 1987 speelt hij een pizzabakker met een handprothese die iets krijgt met een jonge Italiaans-Amerikaanse weduwe (Cher). 

PAULUS BEEMSTER, AMSTERDAM

Geweld

Ik begrijp überhaupt niet waarom de VPRO gewelddadige films bespreekt en die ook nog sterren toekent (’Forum’ #46, ‘John Wicke’). Vreemd hè, die toename van geweld in Nederland? Als je geweld maar blijft tonen en herhalen, en daarmee stimuleren, dan wordt het vanzelf normaal, geaccepteerd en vervolgens nageaapt. VPRO, verheven willen zijn boven het grauw, maar ondertussen geweld net zo verheerlijken als de schuimomroepen.


PS Wij zijn benieuwd of de VPRO Gids deze brief in ‘Forum’ durft te plaatsen.

M. DE VALK , SITTARD