VPRO Gids 46

13 november t/m 19 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Afscheiden

Het stukje ‘Burgers tegen windhandel’ (VPRO Gids #44, p. 50) maakt duidelijk dat de bewoners van de provincie Groningen geen enkele inspraak hebben gehad nadat de schade die is aangericht, onder meer aan huizen, door de aardgaswinning nog lang niet is opgelost. Mijn leraar economie op de hbs in Veendam zei rond 1960 al dat Groningen zich moest afscheiden van Nederland. Bespottelijk vonden wij pubers dat. Nu denk ik wel eens: hadden we dat maar gedaan.

MARGA FOLKERS, GRONINGEN

Het Hoge Noorden (2)

Ik geniet enorm van het onverwoestbare randstedelijke provincialisme (’Forum’ #45, n.a.v. het programma Reizen Waes Nederland). Een betere inkijk in de benauwde veste ken ik niet. Doorgaan!

G. STOUT, PEIZE

Podcasts

Toen ik twaalf jaar was had ik een kristalontvanger waarmee ik naar de radio kon luisteren met een oordopje in. Het liefst naar hoorspelen, zoals Paul Vlaanderen. Ik deed dit onder de dekens, mijn ouders hadden niets in de gaten. Op zondag luisterde ik op de distributieradio naar de hoorspelen Monus, de man van de maan en Sprong in het heelal. Nu ben ik 78 jaar en luister ik in bed met oordopjes in op de iPhone naar podcasts. Mijn voorkeuren: Nooit meer slapen, Kunststof, De grote Harry Bannink podcast, de Bobcast, Nynke Laverman, Onbehaarde apen, De Rudi & Freddie show, Echt gebeurd, Karakters, Langzaam zullen we leven, Winteruur van Wim Helsen en De verwondering. Het aanbod is onuitputtelijk, er komen steeds weer nieuwe podcasts bij en ik doe steeds nieuwe ontdekkingen. Het is slow radio, het prikkelt de fantasie en de verbeelding. De plaatjes mag je er zelf bij bedenken. Ik word er wijzer van. Waar ik de tijd vandaan haal om al deze podcasts te beluisteren? Ik heb alle tijd, ik ben gepensioneerd.

ROB MAARLEVELD

Nicolas Cage

Vreemd dat in het rijtje met ‘de tien beste rollen van Nicolas Cage’ Red Rock West' ontbreekt (VPRO Gids #45, p. 34, ‘Being Nicolas Cage’). In die film uit 1993 (ook met Dennis Hopper) speelt hij een man die in het plaatsje Red Rock West belandt en daar ten onrechte wordt aangezien voor een huurmoordenaar.

RENÉ APPEL, AMSTERDAM

Kijken

Bij de ‘Kijken’-aflevering waarin Lotfi El Hamidi door Arja van den Bergh naar zijn eerste nieuwsherinnering wordt gevraagd, vertelt El Hamidi dat de ongecensureerde beelden van Tweede Intifada op de Arabische zenders grote indruk op hem maakten (VPRO Gids #40, p. 8). Hoewel dit een derde deel van de tekst in beslag neemt, besteedt Gees Voorhees hier geen aandacht aan. In haar illustratie vind ik niets dat naar de Israëlische vergeldingsacties in Gaza verwijst. Zo’n groot deel van de tekst mag je bij het illustreren niet negeren.

ARTHUR BROUWERS

John Wick

Elke dag kijk ik wel even jullie filmrecensies in. Nu snap ik wel dat het niet meevalt objectief een oordeel te vellen, maar soms ben ik wel een beetje met stomheid geslagen. John Wick, ik had daar nog nooit van gehoord, dus ik dacht: laten we eens gaan kijken. Vier sterren! Het begin ging nog wel, maar ineens stonden daar mannen in zwarte pakken met mitrailleurs en werd er geschoten dat het een aard had. En zo ongeveer de hele film. Dommer dan dom, en vooral: niks nieuws. Ik dacht: iedereen vergist zich wel eens, dus ook een filmrecensent. Maar nu zie ik in de nieuwe gids weer zo’n domme recensie over John Wick. Nu deel 3, met wederom vier sterren. En weet u wat ik nu het meest ergerlijke vind? Dat Kill Bill eveneens vier sterren krijgt, een briljante klassieker. Een hoogtepunt in de filmgeschiedenis: intelligent, origineel en geestig! Maar net zo veel sterren dus als John Wick, een prul.

EGBERT VAN DER DOES, DEN HAAG