VPRO Gids 45

6 november t/m 12 november
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Het Hoge Noorden

Met argusogen nam ik in VPRO Gids #42 het artikel door over de aflevering van Reizen Waes Nederland in Friesland en Groningen, toen terecht omschreven als ‘Noord-Nederland’ (p. 42, ‘Vlaamse frieten in Groningen’). Ik vroeg me af welke vooroordelen er nu weer voorbij zouden komen. Dat viel mee, mede dankzij de Vlaamse historicus Hanne Aerts, die al een tijd in deze regio woont. Zij zet alle vooroordelen in een correct ander perspectief en ze zou dan ook nergens anders in Nederland willen wonen. In VPRO Gids #43 las ik vervolgens de aankondiging van het programma en tot mijn schrik en ergernis zag ik dat de afleveringstitel ‘Het Hoge Noorden’ was. Hou toch eens op met die flauwekul en noem de regio gewoon Noord-Nederland. Uw collega's van de NOS – met name van Studio Sport, als FC Groningen, SC Heerenveen of FC Emmen in beeld komt – heb ik er ook al regelmatig op aangesproken. Als u hiermee doorgaat verwacht ik dat u in het vervolg ook schrijft of spreekt over ‘Het Verre Westen’ en ‘Het Diepe Zuiden’.

COEN RONDE, STADSKANAAL

Rechterhanden

Tsja, rechterhandjes tekort... Prima, dat Tegenlicht de schijnwerper op dit onderwerp richt (VPRO Gids #43, p. 14, ‘Rechterhanden gezocht’). In aanvulling op het artikel hierover: ook contraproductief is dat we in dit land het curriculum van de praktijkopleidingen ‘verrijkt’ hebben met absurde theorie-eisen. Zo zag ik een lasser in spe worstelen met een leerboek waarin uit de doeken gedaan werd hoe elektriciteit opgewekt en gedistribueerd wordt. Is het niet voldoende als een lasser leert hoe elektriciteit veilig te gebruiken? Nu werpen we onnodig drempels op voor wie moeite heeft met abstracte kennis.

FRED VAN LEEUWEN , HILVERSUM

Eikels en bijen

Hugo Blom, je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn (VPRO Gids #43, p. 7, ‘Eikels’). Ik heb in mijn weliswaar wat grotere oase in De Bilt al tientallen jaren een klimop. De bloemetjes die er nu aan zitten zijn weliswaar onooglijk, maar tientallen kleine bijtjes zijn er erg blij mee, net als de dagpauwoogvlinders trouwens.

En als er straks van die lelijke zwarte besjes aan komen, hebben de duiven en de eksters daar een maaltje aan. Dus Hugo, plant een klimop in je oase, die is ook ’s winters groen. Dan zal ik volgend jaar tegen de bijtjes in mijn klimop zeggen dat ze hun familie in Utrecht een appje moeten sturen dat er in een kleine oase een eikel op hun komst zit te wachten.

LUC VAN BAALEN, DE BILT

Elitair (6)

Willen bepalen waar de VPRO Gids over schrijft (‘Forum’ #41 t/m #43). Een oordeel vellen over de vrijetijdsbesteding van podcastluisteraars. Dát is pas elitair.

NOËLLE DERSJANT, RIJSWIJK

Omslag

Wat mis ik toch de schitterend vormgegeven gidsomslagen van een paar jaar geleden. Dat waren allemaal parels op zich en de mooiste bewaarde ik in een map. De gidscovers van nu vind ik vaak spuuglelijk. Ik verzamel ze ook niet meer. Wat jammer toch.

MARIE-JEANNE VAN HÖVELL, AMSTERDAM

Omslag (2)

Wat een geweldige, fantasievolle omslagillustratie van Micha Huigen bij de November Music-bijlage. Als musicus in ruste heb ik haar dankbaar in mijn muzikale plakboek opgenomen, zodat ik haar kan blijven bewonderen. 

WILLEM VAN MANEN, AMSTERDAM

Tompouce (2)

Mijn inmiddels ter ziele gegane tante Riek (niemand heet meer zo tegenwoordig, maar dit terzijde) nuttigde tompouces op een vrij vrij unieke manier (’Forum’ #44): ze hield het gebaksschoteltje voor haar gezicht en schoof de tompouce zo haar mond in. Netjes was het niet, het werd een enorme knoeiboel maar we vonden het altijd heel erg leuk als ze dat deed.

ROEL SIEBRAND, AMSTERDAM