VPRO Gids 42

16 oktober t/m 22 oktober
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Velvet Underground

Of Lou Reed inderdaad te weinig aandacht krijgt in Todd Haynes’ documentaire over The Velvet Underground, zoals Flip Vuijsje stelt (VPRO Gids # 41, p. 20, ‘Wachten op Lou Reed’), kan ik nog niet beoordelen – de documentaire is immers pas vanaf 15 oktober te zien in Nederland. Maar zijn stelling dat Lou Reed de enige was die na The Velvet Underground een grote solocarrière realiseerde, valt wél te beoordelen en te betwisten. Immers, in de afgelopen vijftig jaar heeft John Cale vele prachtige albums uitgebracht, met memorabele songs als ‘Close Watch’, ‘Mr. Wilson’ en ‘Thoughtless Kind’. Daarnaast componeerde hij muziek voor films en zelfs een ballet. Tijdens zijn vele concerten in Nederland liet hij zowel woeste als ingehouden interpretaties van zijn composities horen. Wie écht een walk on the wild side wil beleven, beluistere het werk van dit multitalent.

HANS KOENEN, AMSTERDAM

Ouders (2)

In ‘Forum’ #40 is het prachtige gedicht ‘This Be the Verse’ van Philip Larkin afgedrukt. Jammer genoeg zit er een fout in die nogal storend is. In de derde regel staat ‘They fill you with the faults you had’, maar dit moet zijn ‘They fill you with the faults they had’.

MARIEKE VAN DER SCHAAR, HOOGELOON

Ouders (3)

Naar aanleiding van een interview met Maria Goos over het programma Smoeder (VPRO Gids #39, p. 14, ‘Mijn moeder zit in mij’) stuurt briefschrijver Hans de Clercq het inderdaad huiveringwekkende gedicht ‘This Be the Verse’ van Philip Larkin op, uitmondend in ‘And don't have any kids yourself’. Goos zegt dat er nu eenmaal iets van je ouders in je zit en dat je niets anders te doen staat dan er maar het beste van te maken. Ik ga, geloof ik, nog een stapje verder in de zoektocht naar identiteit in mijn ‘ik’:


meer dan mijn herinneringen ben ik niet

want in mijn genen zitten anderen verborgen

wie ik was ben ik en ook die anderen waren –

zit me dus niet aan te staren: mij zie je niet

WIM VELTHORST, HAUWERT

Elitair (2)

Het verbaast mij dat Carlo Ensing (‘Forum’ #41) zo’n heisa maakt om een programma over John Coltrane op WDR 3. Dat de VPRO Gids hier een pagina voor uittrok, inclusief een prachtige foto, vond ik juist geweldig. Ik heb A Love Supreme meteen weer eens gedraaid. Tevens dank voor de pagina over Frank Zappa (18 augustus jl.). Ik vind hier niets ‘elitair en pedanterig’ aan. Integendeel. Carlo kan beter de gids van Veronica gaan lezen. VPRO ga zo door!

R. SLINGER, ZOETERMEER

Elitair (3)

In ‘Forum’ #41 valt Carlo Ensing over de uitgebreide informatie in de VPRO Gids voor een kort programma op een Duitse zender. Leuk toch! Aandacht voor een programma dat je zonder gids zeker niet zou kijken en nu misschien toch even opzet. Wat mij echter in toenemende mate irriteert is de aandacht voor programma’s die alleen voor abonnees van streamingdiensten toegankelijk zijn. Lees je een interessant artikel over een film of serie, blijk je je te moeten abonneren op Netflix of Apple TV+ om dit te kunnen zien. In VPRO Gids #41 maar liefst zes hele volle pagina’s! Dat is pas elitair en pedanterig. Stop daar alstublieft mee en schrijf enkel over programma’s, films en boeken die voor iedereen toegankelijk zijn, zonder abonnement.

PATRICK SCHOEMAKER, UTRECHT