VPRO Gids 4

23 januari t/m 29 januari
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders

Boekentips in de week van 23 januari

Midlifecrisis

Wildgroei - Nina Lykke

Vroeger dacht huisarts Elin dat ze mensen kon helpen, maar dat ideaal is allang verdampt. Haar patiënten klagen over kwaaltjes die vanzelf overgaan, weigeren haar leefstijladviezen (‘meer bewegen, gezonder eten’) op te volgen en Elin kan geen geduld en compassie meer voor ze opbrengen. Zelf ligt ze ’s avonds uitgeblust op de bank series te kijken met een fles witte wijn. Totdat ze via Facebook een jeugdliefde treft en een affaire begint, met als gevolg dat ze nu op een Ikea-stoel in haar spreekkamer slaapt. Wildgroei (AtlasContact) van Nina Lykke is een moderne doktersroman over een vrouw met een midlifecrisis die ongefilterd haar gal spuugt over haar huwelijk, haar demente moeder en haar domme, verwende, hypochondrische patiënten.

KATJA DE BRUIN

Griezelcollage

Wij zijn de wolven - Evie Wyld

‘Als ik een vrouw was,’ zegt iemand in de derde roman van Evie Wyld, ‘zou ik met een grote bocht om mannen heen lopen.’ Wij zijn de wolven (De Bezige Bij) leest dan ook als een historische griezelcollage van fysiek en geestelijk geweld tegen vrouwen, aan de hand van de drie virtuoos verweven geschiedenissen. De jonge Sarah moet begin achttiende eeuw wegens hekserijbeschuldigingen vluchten voor haar leven. Ruth wordt kort na WO II het slachtoffer van de ontrouw van haar kersverse echtgenoot Peter en de bemoeienissen van een schurkachtige predikant. Terwijl dier kleindochter Viviane in het heden Ruths (spook?)huis en haar eigen leven op orde tracht te brengen. Resultaat: een caleidoscopische aanklacht tegen misogynie, vol dreiging, lyriek én galgenhumor.

DIRK-JAN ARENSMAN

Varkenskoppen

Bambini di Praga - Bohumil Hrabal

Vier verzekeringsagenten van de dienst Steun bij Ouderdom trekken het land door om kleine zelfstandigen een pensioenpolis aan te smeren. Maar voordat ze op pad gaan, staan ze in het prachtige eerste hoofdstuk van Bambini di Praga (Voetnoot) met z’n vieren in de slagerij van meneer Hyrman. Die kijkt ‘over een rij varkenskoppen heen en tussen bossen sierasperge door’ tandenknarsend toe hoe zijn vrouw de heren een gulle blik gunt in haar decolleté terwijl ze haar worstjes aanprijst. De Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal rijgt in deze vrolijke, absurdistische roman de ene doldwaze ontmoeting aan de andere. Hij wisselt slapstickachtige scènes af met filosofische discussies en liefdevolle schetsjes van ambachtslieden die er het beste van proberen te maken.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids