VPRO Gids 39

25 september t/m 1 oktober
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Mythevorming

Sophie Derkzen laat naar aanleiding van haar podcast Generatie Merkel over Angela Merkel optekenen dat ‘niemand bevroedde wat haar potentieel was’ toen ze in 2002 fractievoorzitter van de CDU/CSU-fractie werd. (VPRO Gids #36, p. 15, ‘Afscheid van “Mutti” ’). Sophie was toen achttien jaar en werkte na haar middelbare school in de Beierse horeca. ‘Ze was een bedeesde verschijning en werd flink onderschat.’ Maar in feite was Merkel al vele jaren een belangrijke minister geweest, vanaf 1991 voor Frauen und Jugend en vanaf 1994 voor Milieu, en vervolgens was ze algemeen secretaris en voorzitter van het CDU. In feite was haar kundigheid al jaren overduidelijk waarneembaar, ook in Nederland.

MAARTEN MENTZEL, LEIDEN

Maud & Babs

Graag geef ik even een reactie op het artikel over de serie Maud & Babs in VPRO Gids #37 (p. 20, ‘Ik werd een vreselijk mens’). Ik ervaar de alzheimer van mijn echtgenoot heel anders. Samen hebben wij vanaf het begin van de ziekte besproken wat er mogelijk kon gebeuren: wij deden dit samen omdat wij geen kinderen hebben. Mijn man gaf wél aan dat hij hulp nodig had wanneer de ziekte zou verergeren. Hij was altijd vriendelijk van aard en dit is hij nog steeds, ook in het verpleeghuis waarin hij nu al anderhalf jaar woont. Het ene moment kan hij heel verward zijn, en dan is hij weer helder en maakt woordgrapjes. Gelukkig is er van hem nog wel zijn ‘kern’ over, daar ben ik dankbaar voor: hij ‘is’ niet alzheimer, hij ‘heeft’ alzheimer. Verder ben ik het helemaal mee eens met de opmerking dat alzheimer een mensonterende ziekte is. Ik zal zeker gaan kijken en het is goed dat deze serie wordt uitgezonden, al is het maar om meer begrip te kweken voor de mantelzorgers die dementerenden dag en nacht bijstaan.

LEENTJE VAN VLIJMEN, ’S-HERTOGENBOSCH

Ferdinand Columbus

Toen ik het fascinerende verhaal over Columbus’ zoon Ferdinand (VPRO Gids # 38, p. 34, ‘Het ei van Ferdinand Columbus’) had gelezen, vroeg ik me af waarom deze uitvinder van de moderne bibliotheek niet in de geschiedenisboeken wordt vermeld. Hij beschikte tenslotte over goede connecties en net als zijn tijdgenoot Maarten Luther maakte hij optimaal gebruik van de mogelijkheden die de boekdrukkunst hem bood om zijn stem nadrukkelijk te laten klinken. Maar terwijl Luther er op die manier in slaagde zijn denkbeelden onder de bevolking te verspreiden, kwam de bibliotheek van Columbus junior niet van de grond en leidde zijn uitvinding niet tot politieke of religieuze aardverschuivingen. Was het omdat hij in het verkeerde land leefde? In tegenstelling tot het versnipperde Duitse rijk, waar Luther altijd wel op bescherming van een vorst kon rekenen, was Spanje het land van de contrareformatie, waar één koning de lakens uitdeelde en waar de kerk alle moeite deed om verspreiding van kennis onder de bevolking tegen te gaan, want dat zou alleen maar leiden tot ‘ketterse’ denkbeelden. Ik hoop het allemaal te kunnen lezen in het boek van Edward Wilson-Lee over deze in vergetelheid geraakte figuur.

ALBERT KORT, KAPELLE

Deventer moordzaak (2)

In ‘Forum’ #38 stelt mevrouw Snijders-Borst vragen rondom de Deventer moordzaak. Volgens haar kan iedereen met een pet op, een jas en handschoenen aan, een weinig doorlaatbare sjaal om en wat gel om je haar mee vast te plakken deze moord gepleegd hebben. En, zo vraagt mevrouw zich af, waarom is hier geen onderzoek naar gedaan? Ik ben bereid enig licht te werpen op de zaak. Er werd een DNA-spoor aangetroffen en daarmee kwam er een einde aan deze speurtocht. Dus.

HELEN COUWENBERG, UTRECHT