VPRO Gids 37

11 september t/m 17 september
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Anna’s Brains

Anna Grimbrère droomt ervan om tot het selecte gezelschap van astronauten toegelaten te worden (VPRO Gids #35, p 10, ‘Kijken of het lukt’). Op grond van enkele parallelle activiteiten verwacht zij enige kans te maken. Verderop in het interview bekritiseert zij echter de rijkelui die niet betalen voor de vervuiling die hun ruimtereis tot gevolg heeft. Maar Anna, als jij de ruimte in zou gaan, veroorzaak jij dan géén vervuiling? En je betaalt je avontuur niet eens zelf! Over zelf de ruimte in geschoten worden kan Anna heel enthousiast zijn, maar anderen verwijt zij zulks om puur egoïstische redenen te willen. Anna, hou je bij het ‘knutselen en klooien’. Misschien kun je op die manier helpen om de wereld iets te verbeteren.

R. BOHLMEIJER, BRUMMEN

Tibet

Heel fijn dat u aandacht besteedt aan het lot van de Tibetanen in de bespreking van het boek De laatste prinses van Barbara Demick (VPRO Gids #35, p. 32). Ter correctie: de Tibetanen zijn een volk en geen etnische minderheid, zoals in de gids wordt aangegeven. Tibet is een bezet en gekoloniseerd land dat geen integraal deel uitmaakt van China. Graag verwijs ik naar het boek Tibet Brief 20/20 van Michael Walt van Praag en Miek Boltjes.

WIEGER SCHAAP, BENNEKOM

Sevdaliza (3)

De reactie van A. van Essen uit Spijkenisse (’Forum’ #35) houdt me bezig. Ik vroeg me af: kan A. van Essen ook denken: deze avond was voor mij niet zo interessant? Kan iets misschien ook gewoon minder mooi of niet interessant zijn, en kun je het dan daarbij laten? Moet persoonlijke voor- of afkeur hardop worden uitgesproken? In een gids geplaatst worden? Impliceert het bijvoorbeeld ook dat A. van Essen zomaar tegen iemand, of die persoon nu wel of niet op tv is geweest, kan zeggen: jij bent wel de moeite waard en jij niet? Mag dat? Een mens afwijzen? Moeten we, zeker VPRO-leden, niet streven naar een tolerante blik en een open geest? Want is dit in wezen niet ook waar de hele wereld mee kampt? Met personen en groepen die andere personen en groepen buitensluiten: jij wel en jij niet. Misschien is er nog meer tijd en oefening nodig voor mensen als A. van Essen om te wennen aan een gevarieerde samenleving. Aan mensen met een authentieke stijl en een eigen cultuur, of aan mensen die op een andere manier in het leven staan. Hopelijk is die tijd er en blijft Zomergasten voortbestaan, zodat de VPRO nog wat extra oefenmateriaal kan programmeren.

N. TANKINK, ENSCHEDE

Hola Stef Biemans,

Zou jij op donderdagavond eens willen gaan kijken op het Puerta del Sol in het toeristische centrum van Madrid?

In navolging van de Argentijnse Dwaze Moeders, die nog steeds elke donderdagavond een stille demonstratie houden op het Plaza de Mayo in Buenos Aires, lopen familieleden van de 114.000 mensen die vermist raakten tijdens het Franco-regime daar tussen zeven en acht uur hun ronda por la memoria. Ze dragen portretten van hun vermiste familieleden en willen weten wat er met hen is gebeurd. ‘Waar zijn ze? Wij willen de waarheid en een einde aan de straffeloosheid!’ klinkt het een uur lang over het plein. Een hartverscheurende, wekelijkse scène in vakantieland Spanje. 

JEHANNE VAN WOERKOM, BUSSUM