VPRO Gids 35

28 augustus t/m 3 september
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Sevdaliza

Mijn vrouw was het eens met Wilfried Takkens recensie in NRC over de Zomergasten-aflevering met Sevdaliza, die als kop had ‘Popster Sevdaliza kan niet vertellen’. Wat Sevdaliza zei gaf mij in combinatie met haar verrassende fragmentkeuze een goede en mijns inziens waarachtige kijk op haar ideeën, gevoelens en opvattingen. Dat het een lange avond werd lag volgens mij aan Janine Abbring, die maar bleef doorvragen, en aan het strikte programmaformat. Misschien een idee om extra fragmenten achter de hand te hebben voor het geval de beelden meer vertellen dan woorden en korter praten in plaats van doorzagen.

WIM VAN PUTTEN

Sevdaliza (2)

Mag Zomergasten 4 over zonder mevrouw Sevdaliza?

A. VAN ESSEN, SPIJKENISSE

Rooms rennen

De Ronde van Spanje start dit jaar ín de kathedraal van Burgos. Hans van Wetering vindt dat in zijn voorbeschouwing ‘Rooms rennen’ een belediging (VPRO Gids #33/34, p. 32): de Vuelta heeft genoeg aan zichzelf. Ik vind de start in een kathedraal en de slotdag in Santiago de Compostella juist een eerbetoon aan de echte pelgrims en aan Spanje, een soort symbolische pelgrimstocht. De Rooms-Katholieke Kerk, wat je er verder ook van mag vinden, staat daar nog midden in de samenleving. Door het roomse rennen te hekelen toont de recensent zich een echte protestant. Utrecht als start van de Vuelta 2022 , dát vind ik pas een belediging voor Spanje.

SJOERD ZWART, HATTEM

It’s a Sin

De cruciale rol van vrouwen tijdens die eerste, spookachtige jaren bleef onbenoemd in ‘Voorbij de schaamte’ (VPRO Gids #31/32, p. 17), maar zat gelukkig wel prominent in de serie Its a Sin. Als maatjes en verzorgers, als activisten en aanjagers van onderzoek naar een ziekte die, was de aanname, henzelf niet kon raken. Al die moeders, zussen, vriendinnen en lesbische medestanders die zich inzetten om aidspatiënten hun menselijke waardigheid te laten behouden en daarbij op een muur van onkunde, neerbuigendheid en tegenwerking stuitten – It’s a Sin eert ook hen. Toch, zelfs nu we weten dat vrouwen allesbehalve immuun zijn voor het hiv-virus, wordt aids nog te vaak gezien als vooral een (homo)mannenprobleem. Bekijk deze serie dus nogmaals, maar nu met een vrouwenblik.

Ü. RIETVELD, UTRECHT

Zappa

Altijd aardig als er aandacht aan mijn favoriete muzikant wordt besteed, maar dan wel graag correct. Colin van Heezik heeft het in ‘Zappa, politiek en muziek’ (VPRO Gids #33/34, p. 65) over ‘de Nederlandse maker Alex Winter’. Dit is echter geen Nederlander, maar een in Londen geboren Amerikaan.

EELCO JANZEN (51 JAAR ZAPPA-FAN), AMSTERDAM

Chinese dromen

Vandaag keek ik naar de tweede aflevering van Chinese dromen (16 augustus, NPO 2). Zo veel openlijke vooroordelen heb ik zelden gezien. Even een vraagje: stel je voor: een kind neemt een Pakistaanse cameraploeg mee naar een Nederlandse school, omdat men kijkers in Pakistan wil laten zien hoe schaars gekleed de meisjes hier rondlopen. Hoe zou die school hierop reageren? Dan het gedwongen leren van het Han-Chinees. Ik werd als kind in Suriname gedwongen om Nederlands te leren, maar ik kan de VPRO geruststellen: mijn Hindostaanse cultuur ben ik niet kwijtgeraakt. Proberen we propaganda met propaganda te bestrijden? Gebruiken we de westerse cultuur om Chinezen de maat te nemen? Gaat het om de kijkcijfers? Waarom zendt de VPRO zoiets uit?

ANAND GIRBARAN, DEN HAAG

Chinese dromen (2)

Vanuit de Chinese gemeenschap in ons land is enthousiast gereageerd op Ruben Terlous geweldige serie over China. Ik ben benieuwd of er vanuit dat land ook positief is gereageerd. 

CHRIS LAMBRECHTS , HEILO