VPRO Gids 3

16 januari t/m 22 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Ezel

Ik moest erg lachen om de passage ‘Cuba-Coba’ in het stukje van A.L. Snijders en misschien nó g meer om de ‘O ja Rode vla’-reactie van Peter Schouten (’Forum’ #1). Het riep bij mij herinneringen op aan de affiche van de VVD bij verkiezingen jaren geleden. De slogan ‘Gewoon jezelf kunnen zijn’ was daarop veranderd in ‘Gewoon ezel kunnen zijn’. Ook daar moest ik toen erg om lachen en het nodigde mij uit om eronder te zetten:


Gewoon ezel kunnen zijn


Dat is mij niet gegeven


Want daar mijn pa een paardje was


Ben ik slechts muilezel gebleven


Dank aan A.L. Snijders voor circa 600 mooie stukjes ‘Mosterd’.

JAN GROEN, BOIJL

Mosterd

Nu nemen ze ons ook nog A.L. Snijders af. Het is een complot.

AD VERKUIJLEN, DEN HAAG

Wrevel (2)

De heer Schwillens schrijft een nogal zure reactie over het feit dat de filmachtergrondinformatie in het dikker kerstnummer allemaal bij elkaar staat en niet bij de dag zelf (’Forum’ #1). Ik vind het erg prettig dat die info gebundeld is, want ik kijk nooit een film op het moment dat ie op tv komt, maar ik neem films van te voren op. En dan is de gekozen indeling geweldig! De reden dat ik reageer is dat ik het andere geluid wil laten horen: er zijn dus ook lezers die dit prima vinden, en al die andere 51 weken daar niet hun wrevel over uitspreken. De heer Schwillens concludeert dat jullie treurig en star zijn gelijk niet-creatieve politici en dat wij slechts gepeupel zijn dat de oplossing zelf moet aandragen. Die is nog simpeler dan hij voorstelt: in de kerstvakantie is er vast even tijd om heen en weer te bladeren in Neerlands beste televisiegids, en: stoppen met klagen lost veel op.

EVELIEN MASSELINK, ROTTERDAM

Nog een smet bij Van Boven (2)

Yvette van Boven krijgt aardig wat kritiek (‘Forum’ #2), terwijl zij het mijns inziens heel aardig brengt, misschien soms wat té? In een van haar reportages vertelde zij over het prachtige zuiden, waar zij vandaan blijkt te komen. Wat jammer dat óók zij, net als veel andere Limburgers, haar ‘moerstaal’ verbergt met harde g's en dergelijke. Waarom toch? Het lijkt erop dat deze mensen hun oorsprong willen verhullen. Vanwege een minderwaardigheidsgevoel? Hou toch op met die maskerade en spreek gewoon Nederland, weliswaar met een zuidelijk accent.

HEIN VAN DER HULST, NIJMEGEN

Saluut

Dwars door België was een mooie vierdelige serie. Soms zelfs ontroerend. In een van de afleveringen sprak verslaggever Arnout Hauben met een man in Brugelette die aangekleed op bed lag. Hij was herstellende van een operatie. De verslaggever stond in de deuropening, terwijl de man op bed hem allerlei informatie gaf over de omgeving. Toen Arnout Hauben hem bedankte en wegging zei de man op bed: ‘Saluut en de kost en de wind van achteren.’ Ik begrijp niet goed waarom u deze leuke uitdrukking heeft geschrapt.

TOINE ROMMERS, BOSSCHENHOOFD

Boekenlijst

Een boeiende nieuwjaarslijst met twaalf nieuwe boeken (VPRO Gids #2, p. 34, ‘12 voor 21’), echter zonder Nederlandse auteurs?

GUIDO VAN ELK, ’S-HERTOGENBOSCH