VPRO Gids 26

26 juni t/m 2 juli
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Valse Barend

Het staat er wel, maar die Barend Servet in VPRO Gids #22 (p. 13, ‘Pollens! Barend blikt terug’) is niet IJf Blokker. In de kerstshow Waar heb dat nou voor nodig? (1973) komen twee Barenden opdraven. De valse Barend staat hier op de foto, hij werd gespeeld door een zekere Guus de Smit.

TON REMMERS, AMSTERDAM

Samenzwevers

Ze was verkleed als aardbei en lag op haar rug. Ze was vegan gids (?) en vertelde Sunny Bergman in de documentaire Samenzwervers (NPO 2, 30 mei jl.) dat een eliteclubje van hele rijke mensen de touwtjes in handen heeft waar alle regeringen aan vastzitten, behalve Trump. Een andere vrouw, niet verkleed als aardbei, vindt het tof dat Thierry Baudet piano speelt en dús goed voor zijn ziel zorgt. Welmoed heeft er geen enkel vertrouwen in dat de nieuwsberichten over Brazilië waar zijn en een andere vrouw benadrukt dat mensen wellicht mét, maar niet aan corona doodgaan. Allebei liggen ze op de yogamat en kijken ze vanuit rugligging vol overtuiging in de camera. Een paar mensen die wél wat zinnigs te melden hebben, komen ook kort aan het woord. Té kort? Ik ben er nog niet uit. Knap vind ik dat Sunny iedereen in zijn of haar waarde laat en doorvraagt. Maar wat schieten we ermee op? Naar mijn idee zijn we niet dichter bij een antwoord gekomen op de vraag waarom de aardbeien en de Welmoeds een steeds extremer rechts gedachtegoed aanhangen. Misschien moet Sunny daarvoor wel een hele reeks maken. Een halfuur was te kort. Ik denk dat zij gewoon nog veel meer mensen op het (yoga)matje moet roepen. Niet alleen aardbeien, maar ook denkers die kunnen duiden. Overigens, veel coronapatiënten eindigen op de ic in buikligging. Dat ontkenners vanuit rugligging hun onzin spuien, is ronduit schokkend.

MIRJAM LETSCH , BANTEGA

Klopt ’t

Op de puzzelvraag in VPRO Gids #19 bij 7 verticaal – ‘bezit de eigenschap van een bus’ – blijkt twee weken later het antwoord ‘klopt’ juist. En dat is het juist niet. De verhapseling van de gezegdes ‘het sluit als een bus’ en ‘het klopt als een zwerende vinger’ is dan ook algemeen en hardnekkig. Ik vroeg het nog na bij mijn huisarts en het is inderdaad een zwerende vinger die gekmakend van de pijn kan kloppen. Een bus behoeft daarentegen een sluitend deksel. Afijn, mijn oplossing naar de vaantjes, omdat de vraagstelling niet sloot als een bus. Indien u zweert dat deze redenering juist is, klopt het weer. Als een zwerende vinger.

WILLEM MESSCHAERT, KOLHORN

#MeToo

Cecile Elffers schrijft in haar stuk over de documentaire Outcry (VPRO Gids #23, p. 58, ‘Tot het tegendeel bewezen is’)‘Sinds #MeToo wordt alom gepleit voor het geloven van slachtoffers, maar een van de standaardtegenwerpingen is dat daarmee talloze mannen het risico zouden lopen dat hun leven verwoest wordt door een valse beschuldiging. Terwijl cijfers aantonen dat valse beschuldigingen zeer zelden voorkomen, laat staan valse veroordelingen.’ Het rechtssysteem is sinds #MeToo zo ingericht dat bij een beschuldiging geen bewijs meer geleverd hoeft te worden. Als het (vermeende) slachtoffer haar verhaal enige malen consistent kan vertellen is dat voldoende voor een veroordeling. In mijn optiek zijn mannen daarmee dus vogelvrij verklaard. Enige nuancering in de slotconclusie had niet misstaan. Jammer dat ik een tendentieus stuk in de VPRO Gids moet lezen.

MANON