VPRO Gids 22

29 mei t/m 4 juni
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Boekenrecensies

Het eerste wat ik lees als de VPRO Gids in de bus valt, is het lijstje met drie boeken dat naast het boekenstuk staat. Het lijken me vaak goedgekozen, interessante titels en er staat een duidelijke recensie bij. Ik heb menigmaal een boek aangeschaft op voorspraak van deze recensenten en ben na lezing eigenlijk nooit teleurgesteld. Integendeel, hopelijk blijft deze rubriek in uw prettige gids gehandhaafd!

CISKE KROL-WESTERHOF, TOLKAMER

Zwanger

Voor de vriend van Yasha (VPRO Gids #20, p. 37, ‘Angst’) die panisch is om een vrouw zwanger te maken: behalve aan anale seks zou je ook kunnen denken aan sterilisatie. De betrouwbaarste vorm van anticonceptie na onthouding en de meeste vrouwen zijn er ook blijer mee. Maar ja, hoe gaat dat met veel mannen: je mag er wel aan komen, maar ze moeten er niet aan komen…

EVELIEN DE BRUIJN, HAARLEM

Brommer op zee (10)

Te midden van de juichkoren rondom Brommer op zee viel mij in ‘Forum’ #21 de eenzame stem op van A. van der Meer uit Maastricht. Zonder de kwaliteiten van Wilfried de Jong te ontkennen meen ik met deze lezer dat het boekenprogramma is afgedaald naar het niveau van een doorsnee show. Inderdaad: het decor, het losse, babbelende taalgebruik en ook de mysterieuze literaire coryfee die in een soort kast zit, ik zie het allemaal als pogingen het entertainmentgehalte te vergroten. De gevolgen van deze angst voor dalende kijkcijfers doen mij sterk terugverlangen naar de rust en diepgang van Boeken met Wim Brands en Jeroen van Kan. En die figurant in die biechtstoel? Ach, als het mijn lot was geweest daar voor pias te moeten zitten, zou ik het gordijntje dichttrekken om in de zo ontstane afzondering de geest van mijn boek zelf aan het woord te laten komen. Maar, mijnheer Van der Meer, ik vrees dat wij roependen in de woestijn zullen worden.

KORS VAN LEEUWEN , BERGSCHENHOEK

Pale Horse, Pale Rider

In uw boekenrubriek van enige weken geleden besprak u de bundel Pale Horse, Pale Rider van Katherine Anne Porter (VPRO Gids #14, p. 34, Pandemie in pakkend proza). Nieuwsgierig geworden door dit artikel keek ik op het internet of ze wellicht op vinyl was uitgegeven, zodat ik weer een item aan mijn spoken-word-collectie kon toevoegen. En inderdaad, het titelverhaal was in 1952 bij Caedmon (New York) verschenen, voorgelezen door haar. Toen ik het in huis had – via een Eindhovense platenhandel – heb ik het met veel genoegen beluisterd. Leuke bijkomstigheid was, dat ik ook The Downward Path to Wisdom (eveneens 1952) in mijn platenkast aantrof. Double fun, zo. Dus: bedankt voor het artikel, VPRO!

PEER SMITS, VELDHOVEN

Sis

In VPRO Gids #20 stond een interview met Sis van Rossum (p. 42, ‘Klompen en tulpen: gétverdemme’). Weinig opwekkend, haar invalshoek en kritiek. Sis maakt dit programma samen met haar broers. Dan mag je toch enig enthousiasme van haar verwachten over het programma in plaats van allerlei sneren links en rechts. Ook het programma zelf, over Nijmegen, was door de woordkeuze van Sis en Maarten beneden alle peil. Dat gebeurde al veel vaker. Daardoor heeft dit in principe aardige programma voor mij nu wel afgedaan. Verder zou ik de cameralieden en de montage willen vragen wel iets aardiger voor Vincent te zijn.

M.A. ROND-HILDEBRAND, ACHTERVELD