VPRO Gids 22

29 mei t/m 4 juni
Pagina 36 - ‘Boekenquiz’
papier
36

Boekenquiz

Katja de Bruin (Illustratie: Veerle van der Veer)

Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk 2021 en ze vond ook nog tijd om de Literaire Boekenquiz van de VPRO Gids te maken.

Op de burelen van de VPRO Boekengids steeg gejuich op toen de CPNB in mei 2020 bekendmaakte dat Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk van 2021 ging schrijven. Niemand wist toen wat voor jaar ons te wachten stond: schrijvers die niet konden optreden, boekverkopers die geen boeken konden verkopen, onlineprijsuitreikingen en boekpresentaties en een Boekenweek die niet doorging.

Maar het werd toch lente en er kwam toch een Boekenweek. Zonder Boekenbal, en zonder gratis treinreisje op vertoon van het Boekenweekgeschenk, maar met geopende boekwinkels en de Literaire Boekenquiz van de VPRO Gids.

Met enige schroom klopten we aan bij Hanna Bervoets, in de vaste overtuiging dat zo’n quiz maken wel het laatste was waar ze na zo’n annus horribilis zin in had. Niets bleek minder waar. Onze Boekenweekauteur stortte zich vol overgave op haar taak en maakte een quiz die zijn tergende weerga niet kent.

Kermend van frustratie zullen quizmakers hun doorgezwete handdoek in de ring willen gooien, want de opdracht de quiz zo on-googlebaar mogelijk te maken, is nog nooit zo goed uitgevoerd.

Omdat Hanna een van de jongste geschenkauteurs van de afgelopen jaren is, en omdat ze naar eigen zeggen ‘niet zo goed in het vroege werk van Piet Paaltjens zit’, maakte ze er ‘De Boekenquiz van de 21ste eeuw’ van – ‘met lekker veel jaren tien en een beetje jaren nul’. Bereid u voor op vragen over schrijvers die de afgelopen twintig jaar debuteerden, antwoorden die niet in de bibliotheek maar op Instagram te vinden zijn, en uniek privémateriaal waarop Hanna de hand heeft weten te leggen.

Geheel in de millennialgeest staat de Literaire Boekenquiz dit jaar niet in de papieren VPRO Gids, maar online op vprogids.nl/boeken.  

Als voorproefje is hier alvast vraag 23. Wie schreef deze passage?

‘Terreur is een geruisloos ding dat op schuifelvoeten komt. Het vraagt niets, verbergt niets. Is volledig in overeenstem- ming met zichzelf.’

A Gustaaf Peek
B Karin Amatmoekrim
C Jamal Ouariachi
D Manon Uphoff

Omdat Hanna Bervoets het liefst lekker thuis in Amsterdam-Noord zit te schrijven, mag de winnaar een nachtje gaan logeren in het hippe Sir Adam hotel in de A’dam Toren, waar de kamers zijn uitgerust met platenspeler,  elektrische gitaar en donzig kussenmenu.

Als troostprijs zijn er exemplaren van Hanna’s boeken te winnen, waaronder haar nieuwe verhalenbundel Een modern verlangen.

De redactie wenst u veel wijsheid, geduld en vindingrijkheid!

naar de vpro boekengids