VPRO Gids 20

15 mei t/m 21 mei
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Koppige Dromers

Arnon Grunberg komt na zijn restaurantserie bepaald geestig op gang. Ooit bereikt hij de top van de Berg der Koppige Dromers, die vooralsnog gereserveerd is voor A.L. Snijders, al schrijft hij niet langer aan ons adres. Ook Esther Gerritsen bewijst dat zij een gerijpt schrijver is. Al haar overpeinzingen zijn ontboezemingen over haar vertwijfeling en twijfel aan alles. Het gaat gepaard met moedige, aannemelijke analyses die uitmonden in zelfinzicht. En dat is altijd te prijzen.

GABRIEL SZMULEWICZ, AMSTERDAM

Brommer op zee (5)

Ik ben vooralsnog geen fan van het programma, maar de opmerking over het hoge leestempo van Ruth Joos is nogal flauw (’Forum’ #18). Ik lees zelf ook erg snel. Dat zegt niets over gebrek aan respect voor de auteurs. De boeken die me al een heel leven dierbaar zijn, las ik gehaast, gretig. Ruth Joos leest de boeken tenminste voordat ze de auteurs interviewt. Ik ben zo'n zichzelf respecterende literair auteur en weet uit ervaring dat dat laatste lang niet altijd gebeurt.

DIANA TJIN

Brommer op zee (6)

De Brommer wil ik nu al niet meer missen! Een heel fijn programma, met goeie presentatoren en een spannend schrijfhok. Graag blijven dus.

THÉRÈSE SCHOONEN, APELDOORN

Brommer op zee (7)

Tot nu toe lees ik positieve reacties op het nieuwe boekenprogramma. Drie keer gekeken en drie keer tussentijds afgehaakt. Ik ben diep teleurgesteld. Wat mis ik de eenvoud, de diepgang, de een-op-eengesprekken met auteurs, zoals in het oude boekenprogramma Het nieuwe boekenprogramma wil te veel: twee interviewers, het decor, de gastschrijver. Het geheel is een ratjetoe. Heel jammer!

A. VAN DER MEER, MAASTRICHT

Vertrouwen

In 2019, toen de programma’s Vrije geluiden en Boeken stopten, voelde ik me tijdens mijn lange lidmaatschap voor het eerst verplicht om te reageren met een tamelijk kritische brief in ‘Forum’. Nu een tweede bericht. Inmiddels twee jaar en enkele sympathieke pogingen verder – Nadia Moussaid liet ons in Mondo en in On Stage op frisse wijze kennismaken met diverse cultuuruitingen, en nu weer Ruth Roos en Wilfried de Jong met het boekenprogramma Brommer op zee – is het vertrouwen in de VPRO weer helemaal terug. De directheid en de pure eenvoud van Vrije Geluiden worden nog steeds gemist op de zondagmorgen, maar door het enthousiasme, de creativiteit en de kundigheid van de mensen rondom Podium Witteman wordt dit gemis héél goed gecompenseerd. Mijn uitspraak dat de kans op een traan van ontroering bij Podium Witteman nihil zou zijn, neem ik dan ook terug. Ere wie ere toekomt! Dit moest me even van het hart.

ROB DANIËLS, VELSEN

Angst (3)

In ’Forum’ #18 beweert Paul Bataille dat 'horrortherapie' een vorm van homeopathie is. Dat mag zo zijn, en of het werkt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat zijn beweringen ten aanzien van depressiviteit absoluut onwaar zijn. Ik ben jammer genoeg ervaringsdeskundige en in depressieve perioden kon ik absoluut niets verdragen dat aan zwaarmoedigheid deed denken. En hoe zou je je beter kunnen voelen door het besef dat anderen nog depressiever zijn dan jij? Met als 'beste' voorbeeld daar waar depressiviteit tot zelfdoding heeft geleid? Het 'doorleven van de eigen gevoelens' is sowieso niet van toepassing bij depressie. Heeft depressie iets maken met gevoelens? Het is een staat van zijn. Als je pech hebt is depressie er. Als je vervolgens geluk hebt gaat zij voorbij.

GERARD KREMERS, MAASMECHELEN